Micke Björklund levde på närodlad mat i Västnyland i fem dagar – så här mycket smör och grädde gick åt
Projekt Närmat har avslutats i Västnyland. Hur gick det för Micke Björklund och Matias Jungar? I den här artikeln sammanfattar vi veckan som gått.
Det har varit en hektisk vecka för kocken Micke Björklund, Matias Jungar och resten av teveteamet.
Projekt Närmat inleddes i Ekenäs på måndagen (28.8) och utmaningen var att laga frukost, lunch och middag på endast närproducerade råvaror i en vecka.
Micke fick bara använda en råvara och besöka en producent en enda gång.
Hundratals tips från allmänheten
Tipsen från allmänheten flödade in via sociala medier, telefon och Svenska Yles webb. Totalt kom det in ungefär 170 tips.
Veckan har gått otroligt bra, konstaterar Micke, som helst av allt skulle ha velat träffa varenda producent han fick tips om.
I Västnyland är man jättebra på storytelling kring mat, som är en viktig del av just lokal mat. Man måste kunna berätta om sin mat.
I slutändan hann teamet beta av bara en bråkdel av alla tips.
- Vi borde ha gjort detta i tre veckor till, konstaterar Micke.
Skillnader mellan Västnyland och Österbotten
Det är inte första gången som Matias och Micke provar på att leva på bara närproducerad mat. I fjol gjorde de samma sak i Österbotten.
De har märkt av vissa skillnader regionerna emellan.
- I Västnyland är man jättebra på storytelling kring mat, som är en viktig del av just lokal mat. Man måste kunna berätta om sin mat, säger Matias
Jag tror Västnyland slog Österbotten.
Det blev också en skillnad i antalet tips.
- Jag tror Västnyland slog Österbotten, där fick vi 150 tips, säger Matias.
Bjöd Ekenäsborna på pulled säl
Precis som i Österbotten har det dykt upp tips av lite udda karaktär. Micke har blivit erbjuden till exempel sälkött, ringduvor och hampaolja.
Hampaolja var något helt nytt, både för honom och för Matias.
När Micke tillredde duvorna tog han till vara så mycket som möjligt: bröst, hjärta och muskelmage.
Det finns ju sälar i våra vatten och nu när de börjar bli för många är det bättre att vi äter köttet i stället för att slänga det.
Sälen tillredde han på evenemanget i Stallörsparken, som avslutade projektet på fredagen (1.9).
- Sälkött är egentligen en perfekt produkt. Det finns ju sälar i våra vatten och nu när de börjar bli för många är det bättre att vi äter köttet i stället för att slänga det, säger Micke.
Matevenemanget i Stallörsparken lockade runt 200 personer och ett tjugotal inbjudna producenter deltog i middagen på fredagskvällen.
Så här mycket smör och grädde använde Micke
Det har varit en väldigt stor variation på råvarorna under veckan, eftersom Micke bara fick tillreda en viss råvara en gång.
Desto mera smör, grädde och salt har det blivit. Det var de tre råvarorna som Micke valde att ha obegränsad tillgång till.
På bilderna har det kanske sett ut som om Micke har använt väldigt mycket smör, salt och grädde. Men så farligt mycket blev det i slutändan inte, konstaterar Matias.
- Ett kilogram smör, två liter grädde och tre matskedar salt.
Gick ner i vikt under en vecka i Ekenäs
Innan Micke och Matias hann komma i gång med sin utmaning gick de med på att väga sig.
Efter fyra dagar med bara närodlad mat hade båda gått ner ett par kilogram.
- Oj! Första gången sedan jag föddes, sade Micke när han såg att han kommit under 100 kilogramssträcket.
Se allt på teve
Hela Mickes och Matias äventyr i Västnyland har filmats. Det kommer att utmynna i ett teveprogram som sänds senare i höst.
Här kan du se livesändningen som Micke och Matias gjorde live på Facebook från Tallbacka gård i Bromarv.
På grund av ett tekniskt misstag måste du spola två minuter fram i videon innan ljudet hörs.
Visa videon på Facebook
Micke Björklund lever på närodlad mat i Västnyland - följ med i vår liveblogg!
Ska laga frukost, lunch och middag på närproducerad mat.