Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tro det eller ej - kläderna blir rena i 20 grader

Från 2017
Handdukar i regnbågsflaggans färger hänger ut från en tvättmaskin.
Bild: Mostphotos/ Kalcutta

Tvätten blir inte ren om inte vattnet är minst 40 grader varmt. Den myten är seg bland finländarna. Moderna tvättmaskiner klarar ändå av att få tvätten ren i lägre temperaturer än många tror.

Det är kombinationen av fyra faktorer som påverkar tvättresultatet: tvättmedlet, mekaniken, tvättiden samt vattnets temperatur.

Dagens tvättmaskiner är konstruerade så, att de klarar av att göra tvätten ren i klart lägre temperaturer än de gamla maskinerna - förutsatt att man använder sig av flytande tvättmedel.

Glöm 40-graders regeln

Myten om att det krävs minst 40 grader för att tvätten ska bli ren härstammar från den tid då man främst använde sig av tvättmedel i pulverform.

Pulvret löser helt enkelt inte upp sig i låga temperaturer och resultatet blir att man hittar klumpar av tvättmedel i exempelvis fickor.

Men i och med att de flesta i dag använder flytande tvättmedel är det här inte längre ett problem.

Samtidigt har tvättmaskinerna utvecklats så att de ska klara av att göra normalsmutsig tvätt ren redan i 20 grader. Dessutom är dagens tvättmaskiner mer vattensnåla än de gamla.

Att envisas med att tvätta allt i höga temperaturer påverkar närmast elräkningen - inte tvättresultatet.

Olika i olika länder

Tvättetiketten varierar från hushåll till hushåll. Många är märkestrogna och när unga flyttar hemifrån väljer de gärna samma tvättmedel och samma tvättmetoder som dominerade i barndomshemmet.

Det finns även skillnader i tvättvanorna mellan olika länder.

När en stor del av finländarna oftast vill tvätta i 40 grader, är standardtemperaturen i exempelvis Tyskland 46 grader.

Tvättmedelsfavoriten varierar också.

Medan nordborna alltså gärna väljer tvättmedel i flytande form eller i kapslar, tyr sig en stor del av världens befolkning alltjämt till tvättpulvret.

Det här hänger ihop med klimatet.

I varma länder avdunstar flytande tvättmedel alltför lätt och därför är det naturliga valet där ett pulver.

Kriget mot kulspetspennan

Trots att både tvättmaskinerna och -medlen har utvecklats, finns det fortfarande en del fläckar som är så gott som omöjliga att bli av med.

Fläckar från tusch- och kulspetspennor är alltjämt en utmaning för tvättbranschen. De gamla skräckfläckarna gräs, olja och sot ska dagens metoder däremot bita på.

Artikeln är ursprungligen skriven av Marcus Ziemann på Yle Uutiset. Han har intervjuat produktutvecklingskemisten Tomi Peltonen på KiiltoClean-bolagen.

Diskussion om artikeln