Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Global Clinic låter sig inte påverkas av förbud mot att hjälpa papperslösa

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 10:45.
En läkares händer ligger på ett bord. I förgrunden ligger ett stetoskop och ekg-utskrifter.
Bild: Mostphotos.

Regeringen föreslår att det ska bli straffbart att gömma papperslösa personer. Asylsökande som fått avslag på sina ansökningar men som valt att stanna i landet erbjuds vårdtjänster på ett antal hemliga mottagningar.

Global Clinic erbjuder hälsovård för papperslösa på ett antal orter i landet, också i Åbo. De som håller i trådarna utgår från att regeringens striktare hållning till att erbjuda hjälp åt papperslösa inte kommer att påverka klinikernas verksamhet.

Meri Korniloff på föreningen Lääkärien sosiaalinen vastuu, som deltar i att upprätthålla Global Clinic-verksamheten, säger att ingenting tyder på att klinikerna kommer att påverkas. Lagstiftningen garanterar att alla som befinner sig i landet har rätt till akutvård. Dessutom finns lokala beslut på att gravida och barn erbjuds vård.

Korniloff säger att personer som fått avslag på sina asylansökningar utgör en allt större och betydande del av Global Clinics kunder, men att många som anlitar tjänsterna också är EU-medborgare. En ändring som noterats på klinikerna är att allt fler av klienterna lider av mental ohälsa och mår dåligt, säger Korniloff. För dem finns ändå ingen vård att erbjuda.

Även om verksamheten på klinikerna inte kommer att påverkas, så befarar Korniloff att förslag på striktare hållning till asylsökande och papperslösa kan leda till rädsla och misstroende bland dem.

– Papperslösa kan överlag ha liten tilltro till myndigheter och den övriga befolkningen i landet.

Hon säger att det skulle vara skäl att hålla sig lugn och tänka ut sakliga lösningar. Hon är oroad för att diskussionerna kan leda till rädsla bland papperslösa för att söka sig till den vård som de är berättigade till om de är sjuka, men att de ändå har förtroende för Global Clinics verksamhet.