Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svart rök från ryska konsulatet i San Francisco förbryllar - "bränner de hemligheten bakom den bästa vodkan?"

Från 2017
Uppdaterad 02.09.2017 11:34.
Svart rök stiger från ryska konsulatet i San Francisco.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vad bränner de egentligen? Det frågar sig många nu bland annat på Twitter, efter att räddningstjänsten i San Francisco bekräftat att den svarta röken från byggnaden inte härstammar från en eldsvåda. De amerikanska myndigheterna har beordrat att konsulatet stängs på lördag.

Oroliga grannar larmade brandkåren efter att de hade sett kraftig, svart rök stiga från byggnaden.

Räddningstjänsten meddelade strax senare att det inte handlar om en eldsvåda och att ingen skada är skedd. Det rörde sig helt enkelt om ett brandalarm, meddelade brandkåren, utan att säga om de hade tagit sig in i byggnaden eller inte.

En rysk tjänstemän sade för sin del till CNN "Det finns ingen orsak till oro. De håller inte på med att välja Påve."

Väcker frågor

I det skedet var ändå spekulationerna om rökutvecklingen i full gång.

Det här eftersom det ryska konsulatet i San Francisco hör till de beskickningar som USA har bestämt att ryssarna måste stänga.

Enligt det ryska utrikesministeriets talesperson kommer FBI att genomsöka konsulatet och de anställdas hem på lördag.

Beslutet att stänga konsulatet i San Francisco är det senaste draget i grälet mellan USA och Ryssland, som har sin upprinnelse i sanktionerna mot Ryssland. De infördes på grund av annekteringen av Krim och Ryssland har efter det kommit med sina motdrag mot dessa.

Konstig dag för värmande brasa

På Twitter har många frågat sig vad de egentligen bränner på konsulatet om rökutvecklingen är så här stark.

En användare undrade om det handlar om "Trumps kärleksbrev till Vladimir" medan en annan skrev att "de kanske bränner upp hemligheten bakom den bästa vodkan". En person twittrar att " det kommer svart rök från ryska konsulatets skorsten, alltså har de ännu inte valt USA:s nästa president".

Att personalen på ambassaden bara skulle vilja värma sig vid den öppna spisen verkar osannolikt. Temperaturen i San Francisco steg på fredagen till 35 grader.

Källor: AFP, CNN, Yle

Diskussion om artikeln