Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö trött på att tala om Trump

Från 2017
Uppdaterad 02.09.2017 12:25.
President Sauli Niinistö.
Bildtext Sauli Niinistö i Morgonettan.
Bild: Lehtikuva

Det var en rätt fåordig president som satte sig i Morgonettans studio i förmiddags. På många av frågorna som ställdes svarade han kort och lätt irriterat att han inte var intresserad av att diskutera saken närmare.

Programvärden Seija Vaaherkumpu inledde den 40 minuter långa intervjun med Niinistös USA-besök och samtal med president Donald Trump, och den så kallade handskakningsdiplomatin. Hon ville veta ett hurdant handslag Trump egentligen har. En fråga som inte intresserade president Niinistö.

- Jag måste genast säga att den här handskakningsdiskussionen inte fascinerar mig alls. Trump skakade väl hand så där som folk nu gör.

På frågan om hur Niinistö uppfattade Trumps uppförande i allmänhet svarade Niinistö att Trump var både artig och korrekt, och försökte förstå och delta i de frågor som Niinistö ansåg vara viktiga.

Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset.
Bild: Lehtikuva

Ett ämne som också diskuterades flitigt i samband med Niinistös besök i Vita huset var en av de finska journalisternas fråga till Trump om hur USA skulle hjälpa Finland ifall Ryssland skulle anfalla oss. Inte heller den här saken ville Niinistö gå in på.

- Jag orkar inte koncentrera mig på att kritisera mediernas frågor eller dem som ifrågasätter dem, sa Niinistö med hänvisning till tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja, som har riktat skarp kritik mot den finska journalistens fråga.

"Inte rätt att gömma brottsmisstänkta"

När det gällde inrikespolitik och situationen efter knivdådet i Åbo var Niinistö något mer talför.

- Det har skakat oss alla djupt att terrorn nu har anlänt till Finland, trots att man kanske hela tiden har kunnat befara att så ska ske. Vi får inte ge efter för rädslan, men det behövs också hårdhet för att stoppa ondskan.

Enligt Niinistö har vi vant oss vid att leva i en skyddad värld, och när ondskan överraskande slår till vet vi inte riktigt hur vi ska svara på det.

- Regeringen har ändå svarat genom att meddela att det blir ändringar i terrorismlagstiftningen. Bland annat föreslår man att det ska bli brottsligt att gömma eller hjälpa en invandrare eller utlänning som befinner sig olagligt i landet. Hur ser ni på det?

- Jag tror inte att det kommer att stiftas lagar som kriminaliserar hjälp till andra människor. Men i extrema situationer - om vi till exempel har en person som är misstänkt för terrorism och någon hjälper till att gömma undan den här personen - så är det förstås inte så bra ("ei kovin hienoa ole"). Det är såklart inte på sin plats att gömma undan någon som misstänks för något annat brott heller. Märkligare än så är det inte.

Diskussion om artikeln