Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Kan man ha en så ful karl som president?"

Från 2017
Abraham Lincoln
Bildtext Abraham Lincoln fick höra ett och annat om sitt utseende.
Bild: All Over Press

Frankrikes president Emmanuel Macron har spenderat 26 000 euro på smink under sina första dagar vid makten. Finlands president Sauli Niinistö har enligt uppgift inget konto för smink. Vi frågade statsvetare Claus Stolpe om utseendets betydelse för statsöverhuvuden.

26 000 euro, det är vad Emmanuel Macron har satt på smink under sina hundra första dagar vid makten. Hans företrädare, Francois Hollande, ska ha lagt kring 10 000 euro i månaden på smink.

Donald Trump och Emmanuel Macron i Paris
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron. Här med Donald Trump.
Bild: IAN LANGSDON / EPA

Niinistö har inga sminkörer

Vi frågade presidentens kansli om Finlands president Sauli Niinistö har ett specifikt utgiftskonto för smink och om kostnaderna finns medräknade i presidentens utgifter.

Så här svarade kansliet: "Republikens president Sauli Niinistö har inte använt sig av professionella sminkörer och har heller inget utgiftskonto för smink eller hårklippning."

President Sauli Niinistö i Nystad den 16 augusti 2017.
Bildtext Sauli Niinistö.
Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Nixon borde ha sminkat sig

Det att man satsar på sitt yttre som statsöverhuvud är inget nytt. Och det är helt tydligt att man kan ha nytta av ett vältrimmat yttre.

Vi frågade statsvetare Claus Stolpe vid Åbo Akademi i Vasa om saken. Det första exemplet han tar upp är kanske också det tydligaste: kampen mellan JFK och Richard Nixon.

I valkampanjen 1960 stod det mellan demokraternas John F. Kennedy och republikanernas Richard Nixon. Det hela vände till Kennedys fördel, mycket tack vare tv-debatterna.

- Under den första debatten, före de gick in i studion, kom en sminkör in för att sätta make up på Nixon. Han vägrar med motiveringen att han inte är homosexuell. Han borde ha sminkat sig, säger Stolpe.

Richard Nixon i Paoli nära Philadelphia under presidentvalskampanjen 1968.
Bildtext Richard Nixon.
Bild: Ollie Atkins / Public Domain USA

Kennedy var solbränd och ansågs vara en stilig karl, så han fick ett tydligt övertag i tv-debatterna.

- De som lyssnade på debatten på radio var av åsikten att Nixon gjorde bättre ifrån sig. Tv-tittarna ansåg å sin sida att Kennedy var bättre. Det om något är väl ett kvitto på att utseendet spelar roll, säger Stolpe.

Inte okej att sitta i rullstol

Hur allt verkar utåt är viktigt. Ta Franklin D. Roosevelt som exempel. Han hade polio och var rullstolsbunden. Men genom hårt arbete och speciella knep fick han det att se ut som att han kunde använda sina ben.

- På den tiden var det ganska stigmatiserande med förlamning. Hans teknik var att alltid stöda sig mot en annan person, han var väldigt skicklig. Det var inte så många amerikaner som visste om hans sjukdom, säger Stolpe.

Franlin D. Roosevelt som sitter i en rullstol. I famnen har han en hund och bredvid honom står ett barn, en flicka.
Bildtext FDR led av polio.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Skulle vara macho - dog på kuppen

Ett tredje exempel är William Henry Harrison, som bara hann vara president i en månad, mellan den 4 mars och den 4 april 1841.

Han fick kritik för sin ålder, varpå han minsann skulle visa kritikerna. På dagen för installationstalet var det ruggigt väder men Harrison ville vara macho och valde att inte ta på sig sin rock och sin hatt.

Följden blev att han drabbades av lunginflammation och dog en månad senare.

"Kan man ha en så ful karl som president?"

En av de största amerikanska presidenterna genom tiderna, Abraham Lincoln, fick pikar om sitt utseende.

- Kan man ha en så ful karl som president? var det folk som frågade sig, säger Stolpe.

Lincoln lyckades dock skämta om det hela på ett ganska smart sätt.

- Vissa av hans kritiker påstod att han hade ett dubbelansikte. Det bemötte han genom att säga: "Bästa vänner, om jag skulle ha tillgång till två ansikten, tror ni då verkligen att jag skulle använda detta?"

Till fördel för ens karisma

I dagens läge då? Åtminstone Frankrikes president tycks satsa på ett vårdat yttre.

- Nu menar jag inte att man måste vara väldigt snygg för att bli vald. Men i dagens läge när man syns i tv hela tiden är det väl till fördel för ens pondus och karisma om man ser saklig och prydlig ut, säger Stolpe.