USA varnar Sverige för att underteckna kärnvapenkonvention - Försvarssamarbetet kan lida
Svenska Dagbladet uppger att USA:s försvarsminister James Mattis har varnat sin svenska kollega Peter Hultqvist för att det svensk-amerikanska försvarssamarbetet försvåras om Sverige skriver under en FN-konvention om att avveckla världens alla kärnvapen.
Sverige var ett av 122 länder som i juli röstade för FN-konventionen, som öppnas för undertecknande denna månad.
Alla kärnvapenstater, inklusive USA, bojkottade processen.
Finland och många andra EU-länder deltog inte ens i avtalsförhandlingarna.
Påverkar negativt
Innebörden i brevet från USA är att det skulle påverka försvarssamarbetet negativt, både i fredstid och möjligheterna till militärt stöd i ett krisläge, om den svenska regeringen skriver under konventionen.
Försvarsminister Peter Hultqvist mottog James Mattis brev i tisdags, enligt SvD.
Enligt uppgift till nyhetsbyrån TT har även Nato-länderna Frankrike, Storbritannien och Tyskland framfört sin oro.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström vill inte kommentera att andra länder hör av sig.
- Vi fattar självständiga beslut. Ingen ska försöka hota eller påverka oss, säger hon.
Svenska regeringen bromsar
Från den 20 september kan de länder som i juli röstade för ett globalt förbud mot kärnvapen underteckna FN-konventionen. Men den svenska regeringen kommer inte att stå först i kön.
- Vi måste titta på den här konventionen som kom till under väldigt kort tid och med ett antal skrivningar, som vi menar att vi måste titta på ur samarbets- och folkrättslig synpunkt. Den tiden kommer vi att ta oss nu, sade Wallström till TT i veckan.
Målet är fortfarande att kunna underteckna FN-konventionen.
- Men vi måste reservera oss rätten att titta på att detta inte skadar Sveriges intressen, däribland våra samarbeten, sade Wallström.
Högern kritisk
Om regeringen efter sin granskning står fast vid att underteckna FN-konventionen går frågan vidare till riksdagen för ratificering. Som läget ser ut nu blir det svårt att få stöd för regeringens nuvarande linje.
De borgerliga Allianspartierna i oppositionen är kritiska och pekar på Finland som valt att inte rösta för konventionen.
Allianspartierna har varnat för att avtalet är kontraproduktivt. Att det hotar det globala icke-spridningsavtalet och Sveriges försvarssamarbeten med andra länder.
Organisationer oroliga
Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic anser att regeringen måste stå fast vid att underteckna FN-konventionen.
- Påtryckningar från USA att inte ratificera avtalet måste tillbakavisas av regeringen Löfven, skriver han i ett pressmeddelande.
Även Svenska läkare mot kärnvapen och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet uppmanar den svenska regeringen och riksdagen att signera avtalet.
Text: FNB-TT