Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Blodet hör till” – landskampsdramatik med fräck knuff, våldsamt fall och taktisk gentlemannagest

Från 2017
Programmet är inte längre tillgängligt

Tiotusenmetersloppet i Sverigekampen i friidrott blev en händelserik uppgörelse. David Nilsson diskvalificerades för en knuff på Jarkko Järvenpää – trots att svensken gjorde sitt bästa för att undvika ödet.

– Blodet hör till, säger Jarkko Järvenpää med ett skratt och visar upp sin blödande hand.

Såret kom efter en dramatisk incident på det nästsista varvet på 10 000 meter. Svensken David Nilsson sprang i in i Järvenpää som ramlade omkull och slog sig.

Järvenpää tappade mark till de övriga i toppkvartetten och var avsågad när löparna kom in på upploppet. Men Nilsson hade insett att han agerat fel.

Gesten taktisk manöver

Robin Ryynänen stod för en storstilad insats och ryckte iväg till en klar seger före Mikael Ekvall – liksom Nilsson en maratonlöpare som även deltog i VM i London för några veckor sedan.

Tredjeplatsen var vikt för Nilsson, men plötsligt tryckte svensken i bromsen. Han släppte Järvenpää förbi sig halvvägs in på slutrakan och nöjde sig med en fjärde placering.

David Nilsson och Robin Ryynänen springer vidare, Jarkko Järvenpää faller, Sverigekampen 10000 meter 2017.
Bildtext Nilsson löpte vidare efter incidenten men insåg att han gjort fel.
Bild: Lehtikuva

– Jag ville förbi på insidan och skulle klappa honom på axeln för att kolla om han kan ta ett steg ut och släppa förbi mig, berättar Nilsson som medger att gesten på upploppet delvis var taktik för att slippa en diskvalificering.

”Det var ganska fräckt”

Det lyckades inte. Nilsson blev diskad efter loppet och blev därmed helt utan poäng.

– David och jag är goda vänner och gesten överraskade inte, han är en gentleman, säger Järvenpää.

– Men det är poäng vi kämpar om här och vi kunde mycket väl ha tagit en dubbelseger utan olyckan. Mikael och David återhämtar sig fortfarande från London och är inte de starkaste i spurten.

Järvenpää var inte särskilt sur på kompisen efteråt, men olyckan lade han – precis som bevisligen domarna – helt och hållet på Nilssons konto.

– Det var ganska fräckt, mittiallt drämde han helt rakt in i ryggen på mig och jag ramlade omkull riktigt ordentligt. Jag har bra balanssinne och är inte heller den svagaste löparen, så jag faller inte enkelt. Det krävs nog en hel del kraft.

I och med diskningen vann Finland grenen med poängen 13–8, då den på förhand skulle gå klart till Sverige.

Fullständiga resultat från Sverigekampen här.

Diskussion om artikeln