Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Äntligen! Finland slog Island efter drömmål av Ring

Från 2017
Uppdaterad 05.09.2017 09:37.
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har Finlands A-landslag i fotboll igen vunnit en tävlingsmatch. Alexander Ring blev segerskytt på Ratina stadion i Tammerfors när Finland besegrade Island med minsta möjliga marginal, 1–0 (1–0).

Finland inledde VM-kvalmatchen med en taktisk formation där Tim Sparv i sin skadecomeback fungerade som balansspelare mellan mittfältet och backlinjen. Längst fram agerade Eero Markkanen ensam anfallare från start.

Finland inledde matchen piggt och skapade bland annat en hörna innan det var dags för en frispark från 25 meter. Perparim Hetemaj revs ner och Alexander Ring klev fram och skruvade in frisparken under ribban otagbart för Hannes Halldórsson i det isländska målet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Finland hängde med bra genom hela den första halvleken och skapade en del farliga lägen. Även Island gjorde sig gällande i offensiven, men Lukas Hradecky hade relativt lite att göra mellan stolparna förutom ett läge mitt i första halvlek när han höll på att ställa till det helt själv.

Mot slutet av den första halvleken åkte Finland på ett skadebakslag när Juhani Ojala fick problem med ett baklår och fick utgå till förmån för Sauli Väisänen.

Juhani Ojala skadade sig i Tammerfors.
Bildtext Ojala skadad.
Bild: PA-EFE/KIMMO BRANDT

I den 37:e minuten fick målskytten Ring en andra chans på en frispark från distans, men den gången var Halldórsson med på noterna.

– Jag är nöjd över de gånger som Finland vågar öppna från det egna försvaret. Defensivt ser det också bra ut, konstaterade expertkommentator Petri Vuorinen inför pausvilan dit lagen gick vid ställningen 1–0.

Tuffa tider i andra halvlek

Island kom in i den andra halvleken fast beslutna på att komma ikapp, precis som man gjorde i den första kvalmatchen i oktober 2016.

Gästerna bet sig fast på Finlands planhalva under de första tio minuterna och pressade på från bägge flankerna i jakten på ett kvitteringsmål.

Island anfaller i Tammerfors.
Bildtext Kari Arnason (14) i spetsen för den isländska offensiven.

Det dröjde över 15 minuter av den andra halvleken innan Finland fick till stånd ett längre anfall och när man väl fick det, resulterade det i en hörna och en farlig nick av Paulus Arajuuri som Island lyckades rensa undan på mållinjen.

Finlands goda offensiva minuter lättade också på trycket en del vid Hradeckys mål, men efter en del byten blev trycket igen kompakt.

Finland tvingades till ytterligare ett defensivt byte när en halvskadad Joona Toivo ersattes av Albin Granlund i den 70:e minuten.

En isländsk inhoppare som inte hade sin bästa jobbet var däremot Rurik Gislason, som rev ner Jere Uronen två gånger inom loppet av fyra minuter och såg rött i den 76:e minuten.

I det nyfunna numerära överläget kunde Finland spela både smart och taktiskt moget samtidigt som Island satsade tungt på offensiven i jakten på en kvitteringsboll.

Bland annat Gylfi Sigurdsson fick en ypperlig chans i den 81:a minuten, men hans arga skott ven förbi Finlands mål.

16 800 åskådare med flera tusen islänningar inkluderade höll andan under slutminuterna då tankarna gick till händelserna i Reykjavik för ett knappt år sedan.

I den 90:e minuten tvingades Lukas Hradecky till några utomjordiska parader för att hålla siffrorna nere, men ledningen höll i sig in i det sista och Finland kunde efter en paus på 726 dagar fira en seger i en officiell A-landskamp.

EM-kval, Tammerfors

Finland – Island 1–0 (1–0)
1–0 Alexander Ring 8 min

Finlands startelva

1 Lukas Hradecky (GK)
2 Paulus Arajuuri
4 Joona Toivio (70 min Albin Granlund)
5 Juhani Ojala (33 min Sauli Väisänen)
6 Alexander Ring
7 Robin Lod
8 Perparim Hetemaj (83 min Thomas Lam)
9 Eero Markkanen
14 Tim Sparv (C)
18 Jere Uronen
21 Kasper Hämäläinen

Publik: 16 800