Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter strålande säsongerna: Östnyländska landskampsdebuter med varierande resultat

Från 2017
Viktor Kantele, PNG 2017.
Bildtext Viktor Kantele fick inte till det i Stockholm. (Arkivbild)
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Både Eljas Aalto och Viktor Kantele gjorde sina första framträdanden i Finlands seniorlandslag på Stockholms stadion på lördagen. Sommaren har varit prima för båda två.

Eljas Aalto har aldrig ens deltagit i ungdomslandskampen mot Sverige, men efter de enorma framstegen i sommar fick han en inbjudan till Stockholm.

21-åringen från IF Sibbo-Vargarna hade den sämsta statistiktiden på 400 meter inför loppet men besegrade svensken Niklas Bergman Larsson och håvade in pluspoäng.

Sveriges Erik Martinsson vann loppet före Ville Lampinen, medan Markus Teijula var fyra framför Aalto, som korsade mållinjen på tiden 47,89.

Eljas Aalto, IF Sibbo Vargarna
Bildtext Eljas Aalto blev tretton hundradelar från sitt personliga rekord.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

– Det gick nog bra. Jag startade ganska hårt, precis som jag hade planerat. Ungefär vid 200 meter satte jag i lite mera push. Kanske jag var lite för aggressiv för sista 50 var sen väldigt svåra.

– Placeringen är förstås viktigare här men tiden är en trevlig bonus. Inte riktigt personbästa men väldigt nära, och andra gången under 48 sekunder vilket är positivt.

Inte hunnit njuta av stämningen

Eljas Aalto har stått för rejäla rekordförbättringar i sommar. På 400 meter har han hyvlat bort åtta tiondelar (PB 47,76), på den andra paradgrenen 200 meter (21,45) något mindre.

– Jag är nöjd med säsongen. 200 meter har blivit väldigt mycket bättre men jag väntade mig lite bättre tider på 400. Trots det är jag nog helt okej nöjd.

Är 200 eller 400 meter nu din huvudgren?

– Kanske lite båda, svarar Aalto som tog FM-brons på 200 meter i Kalevaspelen. Jag borde nog springa 200 ännu ganska mycket snabbare för att få bättre tider också på 400.

En hurudan upplevelse var det att för första gången löpa i Sverigekampen?

– Allt har varit väldigt bra, men jag har varit jättenervös och inte ännu hunnit njuta av stämningen. Kanske senare i dag, säger Aalto som ingår i Finlands långa stafettlag på söndag.

Sommarens sämsta av Kantele

För Viktor Kantele var den första landskampen på seniornivå långt ifrån en fullträff. Borgå Akilles häckförmåga accelererade starkt men tappade tidigt fattningen och slutade sist på 110 meter häck med 14,64.

Sverige tog en trippelseger då Finlands bästa representant var Ville Rajala på en fjärde plats strax före Ilari Manninen.

– Inte man kan ju vara nöjd, årets sämsta lopp, konstaterar Kantele som noterats för en bättre tid i elva av tretton slutförda tävlingar tidigare i sommar.

Viktor Kantele, Borgå Akilles
Bildtext Träningen i Borgå har gett resultat – trots att det inte syntes i Stockholm.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

– Jag fick en bra start men slog hårt in i första häcken vilket gjorde att jag tappade mycket tid. Också överlag kändes löpningen lite svår, jag vet inte varför.

– Jag skulle ha väntat mig lite bättre, men den första landskampen är alltid den första landskampen. Inte är det här nu ändå ett så stort slag.

Bra paket i Borgå

Trots missen i säsongsavslutningen har Kanteles sommar varit strålande. Han har förbättrat sitt personliga rekord med dryga sju tiondelar och tagit sin första individuella senior-FM-medalj (brons).

– Jag är jättenöjd med säsongen, men nog skulle man ju vilja springa lite hårdare än 14,6 i såna här tävlingar, säger Kantele som diskvalificerades i ett annat viktigt lopp, U23-EM i Bydgoszcz.

– Som helhet har säsongen ändå farit så bra som den bara kan fara. Jag har tränat bra, hållits frisk och har en bra tränare (Lars Fagerholm). Vi har ett bra paket.

Fullständiga resultat från Sverigekampen här.

Diskussion om artikeln