Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Expert: Risker på sikt med rysk-amerikanskt diplomatbråk

Från 2017
Ryska konsulatet i San Fransisco
Bildtext Ryska konsulatet i San Fransisco
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s besked om att det ryska handelskontoret i Washington ska genomsökas kritiseras kraftigt av Ryssland som kallar det "en aggressiv handling utan motstycke".

- Retoriken är den hårdaste sedan kalla kriget och man kan se möjliga militära risker. Den här spiralen fortsätter nedåt, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och säkerhetspolitisk forskare vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Det ryska utrikesministeriet protesterade på lördagen mot USA:s planer på att genomsöka det ryska handelskontorets byggnad.

I protesten, som överlämnades direkt till Anthony Godfrey, tillförordnad chef för USA:s beskickning i Moskva, skriver ryska UD att genomsökningen är en "brottslig inspektion" som kan utnyttjas för "anti-ryska provokationer" genom att "plantera komprometterande material", rapporterar Reuters.

I torsdags kom beskedet att USA beordrat stängning av det ryska konsulatet i San Francisco samt kontoren i New York och Washington.

Trots den nivå som den diplomatiska krisen ligger på nu ser Hallenberg inga omedelbara militära risker med att länderna i olika omgångar stänger motpartens diplomatiska kontor.

Risker på längre sikt om samordningen upphör

Hallenberg har farhågor på sikt. USA och Ryssland samordnar exempelvis sina insatser med stridsflyg i Syrien för att undvika misstag där de ger eld mot varandra.

- Om man slutar med den samordningen, och planen ändå gör lika många uppdrag - då finns det risker. Det blir inget storkrig, men det kan bli utväxling av väpnad kraft, säger Hallenberg.

En annan risk kan uppstå om den pågående krisen kring Nordkorea skulle förvärras ytterligare med nordkoreanska robotar mot amerikansk mark.

- Då är det ändå önskvärt att ryssarna och amerikanerna pratar med varandra, säger Hallenberg.

Spionagemisstankar vid konsulatet i San Fransisco

Amerikansk underrättelsetjänst har länge oroats av att personal på konsulatet i San Francisco har varit inblandad i spionage.

- Regeringen har äntligen förstått att ryssarna hållit på med underrättelsearbete vid konsulatet, och att det har varit så i årtionden, säger Rick Smith, tidigare chef för FBI:s enhet i staden mot ryskt kontraspionage.

(Källa: FNB-TT)

Diskussion om artikeln