Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petri Vuorinen: Finland har en bit kvar

Från 2017
Uppdaterad 03.09.2017 08:38.
Finlands fotbollslandslag firar.
Bildtext Finlands ökenvandring tog slut på lördagskvällen i Tammerfors.
Bild: Kimmo Brandt / EPA / All Over Press

VPS chefstränare Petri Vuorinen gillade det han såg inledningsvis av Finland i segern över Island. Däremot var han mer kritisk till insatsen i andra halvleken. Vuorinen var Yle Sportens expertkommentator under matchen.

Vad betyder segern för A-landslaget?

Jag tror det betyder mest för spelarna. Främst på det mentala planet. Det är den största grejen för tillfället.

Vad ska Finland ta med sig från matchen?

Det att man klarade av att stå upp i fajten och i det fysiska spelet mot Island. Att man kunde göra mål och skapa chanser via kontringar och hörnor. Då man byggde upp spelet lugnt nerifrån i första halvleken såg det behärskat ut. Då hade Finland allt under kontroll.

Vad bör förbättras?

Främst anfallsspelet och spelet med boll. Och att taktiskt kunna utnyttja numerära överlägen. Då man märker att man varit under press en stund så bör man klara av att hålla i bollen och göra lite längre anfall och på så sätt ta kontroll över matchen. Därför är anfallsspelet viktigt i längden. Också mot bättre lag så att de inte får anfalla hela tiden.

Du har efterlyst en identitet för landslaget. Såg du tecken på att Finland håller på att bygga fram ett eget spelsätt?

Kanske i första halvleken. Då man klarade av att bygga upp anfall. Annars blev matchen mest en fajt. Det var bökigt i andra halvleken. Så det är en bit kvar om jag ska vara ärlig. Men nu får de kanske lite lugn och ro och självförtroende.

Petri Vuorinen, chefstränare VPS
Bildtext Petri Vuorinen, VPS-lots och expertkommentator.
Bild: Yle


Finns på det individuella planet spelare du vill lyfta fram?

Finland höll nollan i dag. Det är viktigt och Hradecky gjorde några viktiga räddningar i slutskedet. Tim Sparv kom in med ledarskap, vilket jag hade hoppats att han kunde göra. Det var fint att se.

Vad ska landslagets mål vara under återstoden av kvalet?

Jag tycker att Finland ska bygga på sitt eget spel och få en tro på det. Då blir det lättare att gå igenom matcherna och det blir lättare att rätta till misstag och ta lärdom. Jag tror de har ganska mycket att ta fasta på efter den här matchen. Både sådana saker man kan ta lärdom av och sådana saker som man gjorde bra.

Diskussion om artikeln