Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Analys: Katastrof för Finland i EM-thrillern mot Slovenien?

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 08:53.
Lauri Markkanen skadad
Bildtext Hur allvarlig är Markkanens skada?
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Senast mot Slovenien visade Lauri Markkanen att han är den superstjärnan som Finland så länge gått och väntat på. Nu är hans EM och Finlands EM-drömmar kanske över.

Upplägget

Slovenien var på förhand sett den svåraste motståndaren i Finlands grupp. Laget har ett benhårt försvar, vassa skyttar och framför allt en ledare och stor stjärna i Miami Heats Goran Dragic. Finland visste att det skulle bli en kamp där ingenting ges gratis utan allt måste förtjänas.

Matchförloppet

Dragic styrde och ställde på planen bäst han vill och varken Petteri Koponen eller Jamar Wilson fick superstjärnan under kontroll.

Henrik Dettmann hade säkerligen satt Sasu Salin som överrock på Dragic sent i andra perioden men plötsligt hade Salin tre fouls och måste bänkas.

24 poäng gjorde Dragic i första halvleken och Slovenien ledde med tio poäng.

Lauri Markkanen dunkar mot Slovenien
Bildtext Inget annat än skadan stoppade Markkanen.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Sloveniens tuffa press är ytterst tung för spelarna. Som resultat satt Dragic på bänken under den största delen av den tredje perioden och Finland kom nästan ikapp.

När han väl var inne fanns receptet till att stoppa honom på plats. Det receptet hette Lauri Markkanen.

Slovenerna och speciellt Dragic fick se upp för Markkanens långa armar och akta sig för att bli blockerade. Det gjorde att Wilson och Koponen kunde sätta press på stjärnan med vetskapen om att Markkanen skulle komma till undsättning om Dragic tog sig förbi den.

Receptet bar frukt och Finland fick alla chanser att vinna matchen.

Avgörandet

För att spekulera i vad som gjordes rätt och vad fel så har jag två saker jag grubblar över. Varför var Sasu Salin inte på planen under hela den sista perioden? Sasu har i så många repriser visat att han är bäst då det gäller.

Den andra frågan är varför Finland inte tog time out då det återstod 38 sekunder och Finland hade inkast?

Allt annat i spekulationsväg är onödigt. Alla kommer ihåg vem som lyckades eller misslyckades i slutet av matchen men de missar eller poäng som görs tidigare är precis lika relevanta.

Slovenien sköt tvåorna bättre (57 % mot 46 för Finland). Finland satte treorna med bättre procent (44 % mot Sloveniens 17). Och från strafflinjen var det Slovenien som dominerade med 78 procent och endast 50 för Finland.

Bara genom att sätta straffarna hade Finland kunnat vinna.

Katastrofen!?

Just nu är det oklart hur allvarlig Markkanens skada är. Första reflektionen var att han skadade vristen men en blick på reprisen skulle ge vid handen att han håller sig för smalbenet.

Då ska alla tummar och tår upp för att det inte handlar om ett benbrott utan en hård smäll.

Hur det än är ser det inte bra ut med tanke på matchen mot Polen genast på söndag. Grymt skulle det vara om skadan skulle visa sig vara riktigt långvarig!

Finlands bästa spelare

Lauri Markkanen – Lauri Markkanen – Lauri Markkanen.

Vilken spelare som var Finlands främsta och det hur Lauri tog för sig lämnar ingenting att spekulera om. 24 poäng och sju returer mot stenhårt motstånd. Finland har inte råd att tappa honom.

Just nu klassar jag honom lätt som turneringens bästa stora spelare. En spelare som redan nu har kapacitet att göra vad som helst på planen. En spelare som kommer att ta sin plats som en stor stjärna i NBA.

Bara han nu klarar sig med skrämselhicka.