Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea: Vi har en färdig vätebomb

Från 2017
Uppdaterad 03.09.2017 07:01.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb.
Bildtext Nordkoreas ledare sägs här inspektera en del av vätebomben.

Nordkorea säger sig ha utvecklat den kraftigaste typen av kärnvapen, en vätebomb. Bomben ska gå att fästa vid en interkontinental robot. Beskedet väcker oro i omvärlden.

Det är Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA som meddelar att man lyckats utveckla ett så avancerat kärnvapen som en vätebomb, som kan skjutas iväg med en robot som kunde nå till och med USA.

Enligt KCNA inspekterade landets ledare Kim Jong-Un bomben vid en militär enhet. Bombens alla delar ska ha tillverkats i Nordkorea, enligt Juche-principen som är en slags blandning av marxism och nationalism.

Beskedet ökar ytterligare spännigen på Koreahalvön och oron i resten av världen. Nordkorea har under de senaste åren trappat upp sitt kärnprogram och så sent som i tisdags sköt landet en missil över Japan.

Reaktioner i Japan och USA

Japans premiärminister Shinzo Abe och USA:s president Donald Trump har redan hunnit diskutera Nordkoreas senaste utspel per telefon.

De två ledarna ska än en gång ha enats om att det krävs nära samarbete, även med Sydkorea, för att tackla situationen.

Trump ska ha meddelat Abe att USA står bakom sin allierade Japan till hundra procent.

Pågått en tid

Dagens besked från Nordkorea är bara det senaste i raden av nyheter kring landets satsningar på kärnteknologi.

I början av år 2016 sade sig landet ha utfört en provsprängning med en vätebomb. Det här bekräftades ändå inte av utomstående experter eftersom sprängkraften som registrerades inte verkade vara så stark.

Landet har även gjort flera missiltest och antas nu förbereda ett nytt.

FN har fördömt aktiviteten.

Nordkorea och Sydkorea är officiellt alltjämt i krig med varandra. Kriget på femtiotalet slutade med ett avtal om vapenstillestånd.

Källor: AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln