Allt fler satsar på solpaneler
Solenergin växer alltjämt i Finland. Tore Weijola installerade solpaneler på stugan i Maxmo för ett par år sen och nu delar han med sig av erfarenheterna.
Tore och Sonja Weijola installerade solpaneler på sommarstugan i Maxmo för ett par år sen.
- Det fanns ingen färdig elanslutning hit till stugan så vi tänkte att vi kör en självständig lösning, säger Tore Weijola.
Hur har det fungerat?
- Helt bra i medeltal. Men det finns ju perioder när det inte är tillräckligt med sol och då måste vi starta generatorn.
Hur ofta händer det?
- Jag har ingen bra statistik på det, men kanske kring fem procent av tiden.
Svårt med lagringen
Men Weijola säger ändå att i medeltal 80 procent av energin går till spillo. Man kan inte lagra energin på ett vettigt sätt.
Bland annat därför ska Tore och Sonja nu ansluta panelerna till det allmänna elnätet.
Bästa tiden för solpanelerna är mellan mars och oktober. Panelerna kräver inget underhåll och livslängden beräknas vara minst 30 år.
Anslutning till allmänna elnätet rekommenderas
Tore Weijola kan rekommendera solpaneler men höjer ändå ett varningens finger.
- Panelerna i sig kostade inte värst mycket. Det dyra var invertern och batterierna, alltså lagringen.
Det är just det som enligt Weijola är det största problemet med ett system som inte är kopplat till elnätet.
- Jag har blyackumulatorer och problemet är att man inte får ut mer än hälften av energin som är lagrad i dem. Matar man in elen i nätet så slipper man batteriproblemet. Lagringen i nätet är i princip bottenlös.
Skulle han få börja om från början skulle han ha kopplat in panelerna i nätet från första början.
- Globalt tror jag nog att solkraften är konkurrenskraftig, eftersom det inte finns några rörliga kostnader och inga utsläpp, säger Weijola.
Solenergin växer kraftigt
Solenergin i Finland har växt kraftigt de senaste två åren och gör det fortfarande.
Tillväxten började år 2015, då fanns det solenergi till ett värde av åtta megawatt kopplat till nätet. I slutet av 2016 hade det växt till 27 megawatt.
- Utgående från hur många installeringar som gjordes i början av året uppskattar vi att produktionen fördubblas under 2017, säger Milja Aarni, från det statliga bolaget Motiva.
Vad gäller anläggningar som inte är kopplade till nätet är uppskattningen att de producerar kring 10 megawatt. Då är det främst frågan om små anläggningar, till exempel såna som installeras på sommarstugor.
Enligt en undersökning av Fortum ställer sig 80 procent av finländarna positivt till solpaneler. 28 procent har funderat på att skaffa paneler. 1127 personer svarade på Fortums undersökning.
Hjälper husägare med miljövänliga lösningar
Det att Tore och Sonja Weijola nu presenterar sina solpaneler har att göra med Natur & Miljös projekt "Solsvar". Under söndagen fick intresserade bekanta sig med Weijolas lösningar.
- Vi vill hjälpa husägare att hitta miljövänliga energilösningar, säger miljövårdschef Anne Antman.
Är solpaneler framtiden för sommarstugorna?
- Det är säkert en av flera möjligheter. Speciellt på såna områden där det inte är så enkelt att ansluta sig till det allmänna elnätet.
Enligt Milja Aarni på Motiva har priset på solpaneler gått kraftigt neråt under de senaste fem åren. Det här har tydligt gjort panelerna mer populära. Tekniken går också framåt hela tiden.
- Under de senaste åren har vi sett något av en boom vad gäller solpaneler, säger å sin sida Anne Antman.
Förutom att panelerna blivit billigare tror Antman att en ökad miljömedvetenhet också gör sitt för solenergins popularitet.