Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpesbor frustrerade över hur myndigheterna sköter skarvproblemet

Från 2017
Håkan Södergård står vid stranden och pekar ut mot Storgrynnan i Pjelax som har förstörts av skarvar.
Bildtext Håkan Södergård pekar ut mot Storgrynnan i Pjelax som har förstörts av skarvar.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Motståndet mot skarvarna är stort i Österbotten och det har gått så långt att man hängt upp döda skarvar i vägskyltar. Vi frågade några sydösterbottningar vad de tycker om skarvproblemet.

- Det är tassigt skött från första början i och med att man kom på den tokiga idén att de ska skrämmas bort. Vem som helst förstår ju då att de bara flyttar till ett annat ställe, säger Pjelaxbon Boris Sjögård.

- Vi fick ta vara på Sastmola-skarvarna som kom hit till Pjelax och på två år förstörde de Storgrynnan. Den är totalförstörd, det är bara att avverka alltihop.

Boris Sjögård står på en grusplan och håller i sin cykel.
Bildtext Boris Sjögård.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Skarvkolonin i Pjelaxfjärden i Närpes med 2 614 bon är den näststörsta i Finland. För bara två år sedan var antalet bon nere i 150. Antalet skarvar i Österbotten, och speciellt i Sydösterbotten, har alltså ökat enormt under de senaste åren.

Frustration har lett till olagligheter

Då myndigheterna inte har åtgärdat saken har någon eller några individer tagit saken i egna händer. I Närpes och i Malax har det i protest hängts upp döda skarvar i vägskyltar.

Många av de sydösterbottningar Yle Österbotten talat med förstår frustrationen men fördömer agerandet.

- Det är löjligt, det är ingen nytta med sådant, säger Harald Söderlund i Pjelax.

- Det är kanske lite extremt, men ibland är det så att man måste göra något extremt för att det ska väcka uppmärksamhet, säger Stefan Grönlund från Kaskö.

- Det är kanske lite onödigt, säger i sin tur Närpesbon Gun-Britt Stens.

Det är att gå lite för långt eller?

- Ja, jag tycker det.

Gun-Britt Stens.
Bildtext Gun-Britt Stens.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Namninsamling har startats mot skarven

De flesta är ändå överens om att skarven inte hör hemma i Österbotten och att något måste göras. Därför har också Pjelaxbon Håkan Södergård startat en namninsamling med krav på att myndigheterna agerar.

- Man måste börja göra något åt det, inte bara fundera, utan man måste komma till skott. Därför startades den här namninsamlingen, säger Södergård.

- Är det då punktering av ägg, oljning eller skyddsjakt? Det är myndigheternas beslut, men då ingenting händer måste vi reagera.

Ansökan om undantagslov för skyddsjakt och äggbehandling gjordes redan förra året, men ärendet ligger fortfarande för avgörande hos NTM-centralen.

Storgrynnan i Närpes har förstörts av skarvar.
Bildtext Storgrynnan i Pjelax har förstörts av skarvar.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Flera har skrivit under

Södergård började först med att samla in namn i Pjelax, men det spred sig snabbt till hela Närpes. Nu finns det namnlistor på över 40 ställen från Kristinestad till Malax. Över tusen namn har samlats in på en kort tid och flera är villiga att skriva under.

- Jag har inte skrivit under ännu, men jag kommer eventuellt att göra det, säger Eeva Uusimäki från Yttermark i Närpes.

- Jag har inte kommit mig för ännu. Jag har inte sett listorna någonstans, men kanske de hoppar fram i något skede. Jag ska nog skriva på i så fall, säger Stefan Grönlund.

- Nej inte ännu, men jag har nog tänkt göra det, säger Tjärlaxbon Jessica Stenberg.

Stefan Grönlund.
Bildtext Stefan Grönlund.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Gillar initiativet

Boris Sjögård har däremot redan skrivit under och han är glad över att Södergård tagit initiativet att starta namninsamlingen.

- Någonting måste göras och det är bra att det kommer initiativ från Pjelaxborna som är berörda av invasionen, så jag hoppas faktiskt att folk skriver under så mycket som möjligt.

- Stammen måste minskas radikalt. Ingen har sagt ännu att den ska utrotas, inte jag heller, men det är så otympligt skött. NTM-centralen tuggar på det här onödigt och drar ut på tiden hela tiden, säger Sjögård.

Närpes stad har också fått nog

Tidningen Syd-Österbotten skriver att också staden Närpes nu skrider till åtgärder mot skarven. Staden har lämnat in en skrivelse till NTM-centralen om att skarvkolonin i Pjelax måste minskas.

- Det har kommit till den punkten nu då något måste göras, säger stadsstyrelsens ordförande Olav Sjögård (SFP) till tidningen Syd-Österbotten.

Diskussion om artikeln