Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nerg till HS: Utslagna finländare är det största säkerhetshotet

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 12:42.
Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Sedan attacken i Åbo har diskussionen gått het om hur myndigheterna bättre ska kunna hålla asylsökande under uppsikt. Men det är framför allt finländare man borde var oroad över, säger Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg i en intervju till Helsingin Sanomat.

Skyddspolisen har just nu 350 personer under specialuppsikt. Därtill följer Centralkriminalen 800 personer, främst finländare, som anses kunna utgöra ett hot.

Antalet har ökat avsevärt de senaste åren.

- I riskbedömningarna finns asylsökande, men vi är kanske ännu mer oroade över den större mängden finländska medborgare som är utslagna och som har mentala problem, säger Päivi Nerg.

Händelser som skjutdådet i Imatra eller sommarens vansinneskörning i Helsingfors är fortsättningsvis en större risk än islamistisk terror.

De två senaste åren har terrorfrågan kommit oss allt närmare. Samtidigt har vi sett att de utslagnas problem har ökat i helt annan omfattning.

Päivi Nerg

Social- och hälsovården ska därför samarbeta bättre med säkerhetsmyndigheterna för att personer med psykiska problem som utgör en risk ska upptäckas i tid och få hjälp.

"Skrämmande effektiv propaganda"

Nerg oroar sig också över risken för att radikala islamister lyckas värva utslagna finländska medborgare.

Finland hör till de länder som har flest IS-soldater i förhållande till befolkningsmängden. Majoriteten av dem som rest är finländska medborgare, påminner Nerg.

- Den propaganda som utslagna finländare – och också asylsökande - just nu utsätts för är skrämmande effektiv.

Efter attacken i Åbo har Finland bland annat sett över sin strategi för den inre säkerheten.

Myndigheterna ska följa radikaliserade personer noggrannare och kolla upp tips om hot som kommer in till exempel från asylenheterna, även om hoten inte skulle vara konkreta.

Attacken i Åbo har lett till moralpanik och överdrifter, säger Nerg, såsom diskussionen om att alla 11 000 asylsökande är en risk för säkerheten och inte borde få gå fria.

- Då borde man fråga hur det är med de utslagna finländarna i den mest kritiska kategorin i Centralkriminalpolisens riskbedömning. Grunden till det här samhället är att vi behandlar alla människor enligt lika principer.

Diskussion om artikeln