Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Feldt-Ranta blev inte SDP:s presidentkandidat - "Jag tänker inte ställa mig längst bak i salen"

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 10:57.
SDP:s ordförande Antti Rinne visar "tummen upp"-tecknet efter beskedet att Tuula Haatainen valts till partiets presidentkandidat.
Bildtext SDP:s presidentkandidat valdes på SDP:s partifullmäktigemöte i lördags.
Bild: Lehtikuva

Riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta från Raseborg medger att hon är besviken över att hon inte valdes till Socialdemokraternas presidentkandidat.

Det blev i stället Tuula Haatainen som blev partiets kandidat på ett extrainsatt partifullmäktigemöte i Jyväskylä på lördagen.

Haatainen vann Socialdemokraternas medlemsomröstning med 8 050 röster. Maarit Feldt-Ranta som var något av en förhandsfavorit fick 7 013 röster och Sirpa Paatero kom trea med 1 438 röster. Valdeltagandet var 48 procent.

"Jag ställer mig inte längst bak i salen"

Maarit Feldt-Ranta säger att hon är glad över det starka stödet men medger samtidigt att hon är besviken över resultatet. Hon kan inte säga hur hon kunde utnyttja stödet till exempel som kandidat i Europavalet.

- Så långt har jag ännu inte tänkt, men det är helt klart att jag inte tänker återta en plats längst bak i salen, säger Feldt-Ranta.

Som andra vice ordförande för partiet vill hon ha en synlig roll och ser möjligheter att ta plats.

- Den här kampanjen har varit ett bra sätt att bredda partiets ansikte utåt eftersom både riksdagsgruppens ordförande och partiordföranden är män. Vi är många i rörelsen som har mycket att ge.

Feldt-Ranta säger att det känns motiverande att inleda höstens riksdagsarbete och allt det andra som det politiska för med sig.

- Så jag är på G.

Svårt att hitta kandidater

Det var meningen att Socialdemokraterna skulle välja sin presidentkandidat i februari. Men det blev inte av eftersom ingen lämplig person meddelade sitt intresse.

Bland andra hann partiets ordförande Antti Rinne och hans företrädare Jutta Urpilainen och Eero Heinäluoma tacka nej.

Det var först i slutet av juni som Feldt-Ranta, Haatainen och Paatero meddelade att de ställer upp.

Presidentvalets första omgång ordnas den 28 januari.

Källa: FNB

Artikeln rättades 4.9.2017 klockan 10.37. Maarit Feldt-Ranta är andra vice ordförande för SDP, inte första vice ordförande som det tidigare stod.

Diskussion om artikeln