Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I synnerhet mäns hjärnor kan ändras av långvarigt alkoholbruk

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 13:10.
Hjärnan avbildad med en magnetkamera.

De skador i hjärnans funktion som långvarigt alkoholbruk kan leda till kan vara större hos män än hos kvinnor, visar preliminära resultat av en undersökning gjord vid Östra Finlands universitet och Kuopio universitetssjukhus.

Sammanlagt 11 män och 16 kvinnor i åldern 23-28 år deltog i undersökningen. Personerna hade druckit mycket alkohol i tio års tid.

Jämförelsegruppen bestod av 12 män och 13 kvinnor som använt mycket lite alkohol eller som inte alls använt alkohol.

Forskarna bakom den aktuella studien har tidigare påvisat att hjärnbarken hos storkonsumenter reagerar kraftigare då hjärnceller stimuleras med så kallad transkraniell magnetstimulering (TMS).

Nu visade det sig att männens hjärnor reagerade på magnetstimulering med större elektrisk aktivitet än kvinnornas hjärnor.

Bild av manshuvud, hjärnan synlig
Bild: Mostphotos / Sebastian Kaulitzki

- Långvarig alkoholkonsumtion ser ut att ändra hjärnans elektriska aktivitet mera hos män än hos kvinnor. Det här kom som en överraskning eftersom vi förväntade oss det motsatta, säger forskaren Outi Kaarre.

Reaktionerna var kraftigare hos män också vad beträffar signalsubstansen gammaaminosmörsyra (GABA).

Gammaaminosmörsyra är en viktig signalsubstans som vanligen dämpar hjärnans aktivitet och som är kopplad till ångest och depression. Depression är vanligare hos storkonsumenter och ångest förvärras av alkohol.

Kaarre säger att det hävdas att män och kvinnor kan reagera olika på alkohol och att forskarnas observationer till en del kan kasta ljus på de här skillnaderna.

Långvarigt drickande under ungdomsåren orsakar ändringar i hjärnans funktion, säger Kaarre och frågar sig om man borde ingripa kraftigare i ungas drickande.

Källor: Östra Finlands universitet, Systembolaget, alkoholhjälpen.se

Diskussion om artikeln