Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nej till avgiftsfria preventivmedel i Borgå

Från 2017
Närbild på två händer som trycker ut ett piller ur en pillerkarta. Pillren är små och vita.
Bild: Mostphotos

Avgiftsfria preventivmedel skulle inte leda till kostnadsinbesparingar i Borgå.

Det anser stadsstyrelsen som behandlade fullmäktigeersättaren Eila Kohonens (SDP) motion vid sitt möte på måndag.

Att börja med avgiftsfria preventivmedel för personer under 25 år skulle obönhörligen medföra tilläggskostnader. Kostnaderna ökar mångfaldigt om alla som använder preventivmedel erbjuds avgiftsfria preventivmedel, anser stadsstyrelsen.

Kommunerna har central roll

Kohonen har i en motion föreslagit att Borgå stad bör erbjuda avgiftsfria preventivmedel för alla Borgåungdomar under 25 år.

Hon har i motionen begärt att Borgå svarar på Finlands Barnmorskeförbunds utmaning där kommunerna uppmanas att erbjuda avgiftsfria preventivmedel för kvinnor och män.

Kohonen har också motiverat sin andra motion i ämnet med THL:s ställningstagande som betonar kommunernas centrala roll när det gäller tillgång till preventivmedel och aborter.

Frågan kommer upp i budgetbehandlingen

I social- och hälsovårdsnämndens behandling av Kohonens första motion i slutet av 2016, konstaterades att det inte är motiverat att införa avgiftsfria preventivmedel eftersom kostnaderna för aborter för personer under 25 år är skäliga.

- Vissa stadsstyrelsemedlemmar ansåg att man borde gå in för Kohonens förslag och ville därför ha en protokollsanteckning, säger stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen.

Det här innebär att ärendet inte är slutbehandlat utan drivs vidare.

- Troligtvis kommer frågan om att staden kunde finansiera avgiftsfria preventivmedel att behandlas i samband med budgetbehandlingen senare i höst, säger Jalonen.

Diskussion om artikeln