Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå elnät: Lämna inte fröträd nära ellinjerna

Från 2017
skogsmaskinens kedjor på däcken
Bildtext Stormen Kiira fällde träd i augusti. Arkivbild från Gammelgård i Borgå.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Med höststormarna följer ofta elavbrott när träd faller över linjerna. Elbolagen röjer ledningsgatorna, men fröträd kan trots det utgöra en risk. Här behövs markägarnas vaksamma ögon.

Risken för att enskilda träd faller över ellinjerna kan öka efter till exempel en kalhuggning.

Om markägaren planterat barrträd som inte hunnit utveckla starka rotsystem ökar risken för att de kanske faller vid nästa storm.

- Lämna inte fröträd nära linjerna för de kan innebära trubbel för oss, säger Magnus Nylander, vd för Borgå elnät.

Kalhygge i Övitsböle i Mörskom.
Bildtext Kalhygge i Övitsböle.
Bild: YLE / Hanna Othman

Risken för att fröträd eller lövträd som står glest faller på ellinjerna när vindpustarna börjar överstiga 20 meter per sekund är stor.

- Normalt röjer vi ledningsgatornas undervegetation och på sidorna. Vi har en ledningsgata som vi kommit överens med markägaren. Den kan variera mellan sex och tio meter, säger Nylander.

- Om vi vill gå ut över det pratar vi skilt med markägaren. Där det finns kritiska ledningar har vi huggit upp 20 meter åt vardera sidan, säger han.

Borgå elnäts VD Magnus Nylander i kontrollrummet.
Bildtext Magnus Nylander i kontrollrummet.
Bild: Leo Gammals

Grå zon utanför ledningsgatan

Det är mycket svårt för bolaget att hålla koll på vilka de problematiska områden utöver ledningsgatorna är.

- Om vi far och tar bort något träd och ser många döda eller ruttna träd så plockar vi bort dem. Men varje gång man går ytterom ledningsgatan måste man prata med markägaren, konstaterar Nylander.

Karta över Borgås energis eldistribution.
Bildtext Karta över eldistributionen i Borgå.
Bild: Leo Gammals

- Vi vet inte när markägarna gallrar och när det är hugget i fröträdsställning. Det är ofta de här områdena det gäller. Fastän vi har en bra dialog med skogsbolagen lämnas emellanåt fröträd nära ledningar. Det tar sedan två, tre år innan det nya beståndet kommer över linjerna, säger Nylander.

Fastän vi har en bra dialog med skogsbolagen lämnas emellanåt fröträd nära ledningar.

På många håll i Finland använder man skogsmaskiner som hugger områdena bredvid ledningsgatorna och plockar bort vissa träd.

Det är en stor operation som görs tillsammans med markägaren. Borgå elnät har inte gått inför den metoden. Här gräver man i stället ner det som röjs.

Markägarna har förståelse

Enligt Magnus Nylander är förhållandet mellan elbolaget och markägarna gott och för det mesta inser markägarna nödvändigheten i att gallra längs linjerna.

Magnus Nylander, VD för Borgå elnät.
Bildtext Magnus Nylander, vd för Borgå elnät.
Bild: Leo Gammals

Processen kan vara jobbig om bolaget till exempel önskar hugga upp en ledningsgata på 40 meter för att säkra en bättre distribution. Då kan det vara svårt att säga ja.

Kraftledningar
Bildtext 110-kilovoltsledning.
Bild: Yle/Arja Lento

- Vi har bland annat en 110 kilovoltsledning mellan Sannäs och Grännäs som vi breddar på. Där är nog många olika åsikter om vad som är rätt och trevligt och hur det kommer att se ut, medger Magnus Nylander.

Med laserskanner i skogen

Vid Kervo energi förbereder man som bäst en undersökning av 20-kilovoltsnätet i Sibbo. Den utförs mellan onsdagen den 6.9 och fredagen den 8.9 med helikopter, berättar driftschef Marko Reinikainen.

Då undersöker bolaget ledningsgatorna och kartlägger förebyggande åtgärder som måste vidtas i höst. En rapport över kartläggningen tros vara klar omkring den 13.9.

- De största utmaningarna finns i södra Sibbo längs kusten från Spjutsund till Björnsö och holmarna utanför. Skärgården har flera utsatta platser som är svåra att underhålla, säger Osmo Auvinen, direktör för nätaffärsverksamheten.

Ledningata i skogsmiljö
Bildtext Gallrad ledningsgata i skogsmiljö.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Sedan i fjol har Kervo energi dessutom resurser att undersöka 110-kilovoltsnätet med hjälp av laserskanner, bekräftar Osmo Auvinen.

Med hjälp av laserskannern kan man avläsa trädens längd, vilket gör det lättare att vid behov kontakta markägare om potentiellt farliga träd.

För mera läsning och fördjupning:

  • Fingrids webbplats med uppgifter och data om elsystemet i Finland.
  • Wikipedias artikel om elnätverket i Finland (på finska).

Diskussion om artikeln