Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu har vindmöllan i Sundom fått en ny ägare

Från 2017
Vindmöllan i Sundom.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Det nygrundade företaget Mervento Power Technology & Engineering har köpt upp vindmöllan i Sundom. Merventos konkursbo sålde tidigare i år också sin teknologi till samma bolag.

- För teknologins del är den här vindmöllan i Sundom viktig som referens. Det är viktigt att visa för nya kunder att teknologin fungerar, konstaterar vd:n Ingmar Sjöblad.

- Den har ju gått nu i fem år och levererat över 44 000 MWh till nätet, så det är ett första bevis på att den har fungerat.

Siktar in sig på asiatiska marknaden

Enligt Sjöblad finns det intressanta lösningar i Merventos teknologi och han bedömer att teknologin är konkurrenskraftig på den asiatiska marknaden.

- Vi siktar in oss främst på asiatiska marknaden, men det är möjligt att någon del av tillverkningen kan ske här eftersom nätverket och tillverkare finns ännu kvar i Finland. Inte till hundra procent men till en stor del.

Sjöblad påpekar att energiklustrets kunnande är strakt i Vasaregionen och han har en stark framtidstro.

- Vindkraften var i början mera test och ideologi, men i dag är vindkraften en storskalig industri och vi tror att hela förnybara energisektorn kommer att bli en dominerande källa för elektrisk energi i framtiden.

En lång process

Det tog nästan ett år för Merventos konkursbo att sälja allt och konkursförvaltaren Kirsi Hägglund är lättad över att allt nu är färdigt för konkursboets del.

- Det tog nog längre än jag hade trott, men jag är glad att vi har lyckats och borgenärerna är säkert ännu gladare. Det har varit utmanande och intressant.

Mervento ansökte om konkurs i oktober 2016 och den ena delen av konkursboet, det vill säga teknologin, såldes i början av augusti.

Diskussion om artikeln