Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Koreaexpert: Krig är ingens mål – men varje upptrappning ökar risken

Från 2017
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb.
Bildtext Nordkoreanska pressbilder på ledaren Kim Jong-Un med vad som påstås vara landets senaste framsteg i kärnvapenprogrammet, en vätebomb liten nog för att användas som stridsspets.

På Koreanska halvön fortsätter vapenskramlet efter Nordkoreas sjätte och hittills kraftigaste kärnvapenprovsprängning. Trots att ingen av parterna vill ha krig trappar varje aggressiv gest upp spänningen och riskerna för väpnad konflikt, säger Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitut till Yle Nyheter.

Sydkorea avfyrade skarpa missiler under en övning vars syfte var att simulera ett angrepp direkt mot maktens hjärta i grannlandet Nordkorea.

Samtidigt meddelade landets ledning att om beslut att stärka den amerikanska THAD-missilskölden som installerades nyligen.

USA säger att inga medel är otänkbara då det gällde att svara på eventuella hot från Nordkorea.

FN:s säkerhetsråd är sammankallat efter att Nordkorea igår uppgav sig ha testat en vätebomb, som landet nu dessutom påstår sig kunna bestycka en långdistansmissil med.

Nordkorea, som inte heller tidigare har lyssnat på krav från grannen, USA eller FN:s säkerhetsråd, rapporteras förbereda nya provskjutningar.

Sydkoreansk tv visade i natt hur den förmodade medeldistansmissilen flög över Japan
Bildtext Nordkoreanska missiler har uppvisat allt större räckvidd, och oroar både Japan, Sydkorea och områden i Stilla havet med amerikanska baser.
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

En ny provskjutning trissar ytterligare upp den redan spända stämningen på koreanska halvön.

I det här läget kan små felsteg lätt utmynna i öppen konflikt, säger Nordkorea-experten och säkerhetspolitiska analytikern Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Stockholm.

Krig inte målet

Hellström tror, precis som största delen av kollegerna, att Nordkoreas vapenskrammel inte är ämnat för att provocera fram en konflikt.

Snarare är målet att avskräcka framförallt USA från ett angrepp.

De aggressiva handlingarna har också på längre sikt målet att garantera att Nordkorea i framtiden kan återvända till förhandlingsbordet med ett trovärdigt kärnvapenhot i bagaget.

- Man använder sig av utvecklingen av kärnvapen både för att få till en avskräckningsförmåga som tvingar omvärlden att acceptera Nordkorea som en del av världssamfundet, men också som ett förhandlingsverktyg, säger Hellström.

För att få ut all effekt av sitt vapenskrammel, med allt mer avancerade vapen, är man ändå tvungen att trissa upp spänningarna och rädslan.

Nu är Nordkorea så pass nära att nå en trovärdig avskräckningsförmåga att det skulle vara förvånande om man skulle bestämma sig att avbryta programmet när man närmar sig mållinjen.

― Jerker Hellström

Det innebär att Nordkorea hela tiden nu balanserar mellan aggressivt beteende och åtgärder som kan uppfattas som ett verkligt angrepp av USA eller Sydkorea.

- Det är svårt också för ledningen i Pyongyang, för Kim Jong Un, att veta var USA:s gräns går. Så det är hela tiden ett spel. Samtidigt är de medvetna om att det är oerhört svårt för USA att ta till militära medel för att slå ut Nordkoreas kärnvapenförmåga, säger Hellström.

Oberäknelig situation

Nordkoreas fördel är att landet är så isolerat att inga tillförlitliga uppgifter finns om dess kärnvapenprogram.

Därför vet omvärlden inte heller var alla anläggningar som borde slås ut för att förstöra kärnvapenprogrammet finns.

Jerker Hellström, projektchef på FOI och Nordkorea-expert.
Bildtext Säkerhetspolitiska analytikern Jerker Hellström menar att risken för öppen konflikt är hög, trots att ingendera parten egentligen har något krig som mål.
Bild: FOI

Nordkorea förlitar sig också på att rädslan för förmågan att slå tillbaka mot Sydkorea räcker för att avskräcka.

- Vad skulle det nordkoreanska svaret på ett amerikanskt angrepp vara? Det är det ingen som vet, man bara befarar. Nordkorea har alltså en avskräckningsförmåga redan nu och därför har inte heller något angrepp skett under hela den här processen, till exempel sedan man började testa kärnladdningar år 2006, säger Hellström.

Farligt spel

Hellström menar ändå att det nordkoreanska spelet, ett spel där miljoner liv kan stå som insats om något går fel, inte blir ofarligt bara för att landets mål kan antas vara framtida förhandlingar.

- Nordkorea har ju avbrutit all kommunikation med Sydkorea. Tidigare fanns en direkt linje mellan Pyongyang och Seoul, men nu finns den inte längre. Det finns alltså inget sätt att hantera en eventuell eskalering. Det är en sådan situation många befarar.

Nordkorea visade upp den Interkontinentala ballistiska missilen KN-08 under en militärparad i Pyongyang år 2015
Bildtext Nordkorea visar gärna upp sin vapenmakt i storslagna parader. Hur avancerade vapen landet egentligen har är ändå omöjligt att bekräfta.
Bild: EPA/KCNA

- Om något skulle ske är frågan hur man ska kunna trappa ner läget när man inte har de här kontakterna, säger Hellström

Därför är också varje provskjutning och sprängning farlig då det inte finns någon mekanism som låter parterna backa ur en situation som håller på att urarta.

Spänningarna kommer också troligen att fortsätta tills Nordkoreas ledare känner sig säkra nog med sin sits för att förhandla.

Vid det läget kommer inte landets kärnvapen längre att vara en förhandlingsfråga, tror Hellström.

- De här ambitionerna är inte något som Nordkorea kommer att förhandla om, även om man kanske skulle ha varit villig att göra det tidigare. Men nu är Nordkorea så pass nära att nå en trovärdig avskräckningsförmåga att det skulle vara väldigt förvånande om man skulle bestämma sig att avbryta programmet när man närmar sig mållinjen.

Nära, men oklart hur nära

Hur nära Nordkorea är att nå sitt mål, en träffsäker långdistansmissil med kärnvapenstridsspets som direkt hotar USA, är oklart.

Den senaste provsprängningen och missiltestet gav inte heller klara besked, även om seismologiska mätningar visar att den var mycket kraftigare än tidigare provsprängningar.

Etelä-Korean puoli Koreoiden rajakylästä heinäkuussa 2017
Bildtext Gränsen mellan Syd- och Nordkorea är trots sitt namn, Demilitariserade zonen, ett av världens mest bevakade och vapentäta områden.
Bild: Jeon Heon-kyun/Epa

Men Hellström menar att det inte går att bekräfta att det är frågan om en vätebomb.

- Det är fortfarande mer eller mindre omöjligt att säga om det verkligen stämmer. Det är något vi hoppas kunna mäta i atmosfären med apparatur vi utvecklar för att upptäcka partiklar i atmosfären och få reda på vad det egentligen var Nordkorea testade, säger Hellström.

- Men än så länge har vi bara sprängstyrkan och det Nordkorea själv hävdar att utgå ifrån.

Vad gäller långdistansmissilerna är det inte heller möjligt att säga hur nära målet Nordkorea har kommit.

- Det verkar som om man i alla fall är på god väg att nå den amerikanska västkusten. Men man måste komma ihåg att det också är en fråga om precision och det har man inte ännu visat några tecken på, att man skulle ha uppnått någon träffsäkerhet, säger Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Diskussion om artikeln