Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnskyddsanmälningarna ökar explosionsartat i Österbotten

Från 2017
Uppdaterad 05.09.2017 09:03.
Liten flicka håller för öronen.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Barnskyddsanmälningarna ökar i Vasa och Österbotten. Hittills i år har man tagit emot 868 barnskyddsanmälningar jämfört med 1002 under hela år 2015.

Om trenden håller i sig blir det en ökning på drygt 46 procent vid årets slut.

- I början av året kom det mycket anmälningar och vi tänkte att det är bara tillfälliga toppar, men nu har vi märkt att det inte är så, säger Maria Lindvall, ledande socialarbetare inom barnskyddet.

Maria Lindvall
Bildtext Maria Lindvall.
Bild: Yle/Anna Ruda

Lindvall berättar att sommaren som vanligt har varit lugnare inom barnskyddet. Hur hösten kommer att se ut vet man inte ännu.

Ny socialvårdslag

År 2015 trädde den nya socialvårdslagen i kraft. Med lagen vill man att barnskyddsanmälningarna och de barn som är i behov av barnskydd skulle minska.

Det här tack vare att familjerna ska få hjälp och stöd i ett tidigare skede utan de behöver vara klienter inom barnskyddet.

- Sen i maj 2015 har vi i Vasa ett eget team som sköter barn och familjer och de barnen syns inte i den här ökningen. Det är omöjligt att säga hur siffrorna skulle se ut om vi inte hade den nya socialvårdslagen.

Många problem

Enligt Lindvall finns det ingen grupp av ärenden som skulle ha ökat och inte heller har tröskeln för att göra en anmälan sjunkit.

De anmälningar som kommer in till barnskyddet har en stark grund och ofta beror problemen i en familj på många olika orsaker.

- Det finns tyvärr mycket illamående i familjerna idag. Föräldrarna mår dåligt av olika orsaker och det avspeglar sig på barnen. Våra barn och ungdomar mår dåligt av olika orsaker.

De flesta barn i Vasa mår bra

Lindvall påminner samtidigt om att de flesta familjer och barn och ungdomar mår väldigt bra.

- Då blir polariseringen tydligare.

Familjernas mående påverkas av att Finland har befunnit sig i en lågkonjunktur som har lett till en hög arbetslöshet och minskade resurser inom dagvården och skolan.

- Det har skurits ner inom basservicen och det har blivit stramare överallt. Jag tror det har en stor orsak.

En hög med mjukisdjur
Bild: Yle/Anna Savonius

Lindvall säger att också barnskyddet skulle behöva mer resurser.

- Vi gör så gott vi kan med de resurser vi har. Men vi skulle behöva vara fler för att vi skulle ha tid att jobba med barnen och familjerna så som vi skulle önska.

Familjer i nöd

De akuta barnskyddsanmälningarna som kommer utanför kontorstid har ökat och många anmälningar kommer via polisen eller nödcentralen.

- Då är det frågan om familjer som befinner sig i en stor kris eller nöd.

Många anmälningar kommer också från anhöriga och familjerna själva. En del anmälningar kommer också anonymt.

Lindvall berättar att hon ofta får frågan om det via de anonyma anmälningarna kommer många onödiga anmälningar.

Mjukisdjur och julklappar
Bild: Yle/Anna Savonius

- Det tycker jag inte. De som anmäler är verkligen oroliga för de här barnen. De anonyma anmälningarna gör att vi får in anmälningar som annars aldrig skulle ha kommit in eftersom ingen skulle ha vågat göra dem.

Diskussion om artikeln