Föredragmaraton: Demokratiseringen av modet
När vi pratar om mode så pratar vi ofta om hur det förändras, men det är inte trendernas förändring som Annamari Vänskä, professor i modevetenskap på Aalto-universitetet, vill komma åt. Det är helt andra slags förändringar hon helst vill se.
Under Föredragsmaraton som ordnas på Svenska Teatern 8-9.9, håller tiotals forskare och experter korta föredrag om allt möjligt som rör Finlands 100-åriga historia. Men var kommer modet in i det här?
Många historiska förändringar materialiseras i de kläder vi har på oss.
Annamari Vänskä
- Modet evalueras inte så högt inom kulturen och många anser att det är ytligt, jag anser däremot att modets historia säger mycket om Finland och vårt samhälle. Många historiska förändringar materialiseras i de kläder vi har på oss.
De facto är vi alla kopplade till mode genom det vi bär på våra kroppar. Enligt Vänskä är modet en materialisering av våra värden och hur vi ser på andra människor och kulturer.
Massproduktionens arv
Under de senaste åren har den största vändpunkten för modeindustrin, både i Finland och globalt sett, varit massproduktionen av kläder. För konsumenten har massproduktionen bland annat lett till en demokratisering av mode.
- Alla har nu tillgång till mode, inte bara de med pengar eller de som hör till övre klasser, som det var tidigare, säger Vänskä.
Det produceras massor av kläder som ingen behöver, det har blivit fast fashion.
Annamari Vänskä
Demokratiseringen av mode kan ses som ett steg i att bygga mer jämlika förhållande i samhället, men den har medfört många negativa aspekter också.
- Nu har massproduktionen blivit ett självändamål. Det produceras massor av kläder som ingen behöver, det har blivit fast fashion.
En stor bov i dramat är storföretagen som behöver producera stor vinst. Hela fast fashion-scenen har också blivit ett enormt ekologiskt problem
Konsumentens ansvar
Kläder behöver vi alla och många av oss har inte råd att köpa dyra kvalitetskläder, men Annamari Vänskä uppmanar oss ändå att alltid tänka till före vi konsumerar mode.
- Vi kan alla börja med att se i vår garderob, hur många plagg har jag och behöver jag faktiskt nya kläder eller varifrån kommer den här känslan att jag behöver nytt hela tiden? Kan jag göra något med mina gamla kläder, förändra dem? Vi borde börja tänka mer på vad vi egentligen gör när vi konsumerar.
Jag anser att det systemet vi har nu kommer att dö ut, det måste det göra.
Annamari Vänskä
Trots att Vänskä menar att mycket ligger fast i konsumenten och hens vanor, säger hon också att både utbildningen och industrin måste förändras.
- I min egen undervisning försöker jag diskutera med mina studenter hur vi kan ändra på det här sättet som många tänker på mode. Jag anser att det systemet vi har nu kommer att dö ut, det måste det göra.
För att systemet ska bli bättre måste både industrin och konsumenten göra stora förändringar.
- Och ja, det tar tid, säger Vänskä.
Mera om demokratiseringen av modet och modets förändringar i Finlands 100-åriga historia kan du höra under Svenska Litteratursällskapets och Svenska Yles unika samarbetsprojekt Föredragsmaraton 8-9.9. Annamari Vänskäs föreläsning hör du klockan tjugo i nio på fredagen.