Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

300 stadscyklar ska göra Åbo miljövänligare

Från 2017
kaupunkipyöräparkki
Bildtext I Helsingfors togs stadscykeltjänsten i bruk sommaren 2016.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

I maj 2018 inleder Åbo stad ett försök med stadscyklar. Stadsstyrelsen godkände ett treårigt försök i juni. Vinnaren i anbudsförfarandet blev europeiska Nextbike Polska S.A.

Enligt Karolus Haarten, projektchef för Åbo stads upphandlings- och logistikcentral, är syftet med konkurrensutsättningen att hitta en lösning som fungerar för både stadsbor och turister.

– Cyklarna ska passa för olika användningsändamål, säger Haarten.

- Att utveckla cyklingen stöder stadens mål om att bli kolneutral. Försöket kan utvecklas till en permanent del av stadsbilden både sommar- och vintertid, säger Haarte.

En cykelväg i Åbo.
Bild: Yle/ Nora Engström

Åbo stad bad om anbud för perioden 1 maj 2018 till 30 april 2021, och därefter är det möjligt att förlänga avtalet med tre år.

300 cyklar och 37 ställningar

Upphandlingen omfattar 300 stadscyklar samt deras ställningar och underhåll. Enligt planen kommer 34 fasta och tre flyttbara ställningar att placeras mellan Kuppis och hamnen.

Kostnaderna för hela paketet kommer att landa på cirka 2,1 miljoner euro för tre år.

- Vi testade cyklar med användare i olika ålder och av olika storlek för att se deras egenskaper i praktiken, säger CIVITAS ECCENTRIC-projektets MaaS-expert Päivi Kynkäänniemi från Åbo stad.

Åbo blir en del av det internationella stadscykelnätverket

På internationell nivå har Nextbike cirka 35 000 cyklar i 23 länder och på fyra kontinenter.

– Ibruktagandet av systemet med samutnyttjade cyklar stöder flera av stadsstrategins riktlinjer om hållbar och miljövänlig trafik.

- Jag tror att systemet kommer att utgöra ett intressant nytt alternativt för cykelanvändare för både enskilda och dagliga resor, gissar stadsplaneringschef Timo Hintsanen från Åbo stad.

Stadscyklarna ingår i CIVITAS ECCENTRIC-projektet som utvecklar smarta trafiktjänster i Åbo.

Diskussion om artikeln