Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hietanen & Henrikson: Vad läser du i höst?

Från 2017
Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Bild: Björn Karlsson

Det börjar vara dags att lägga upp höstens lässchema senast nu så att du inte är helt yr på höstens bokmässor, eller ve och fasa, inte kan leverera riktigt bra hårda klappar till julen.

Bokpodden Hietanen & Henrikson startar höstsäsongen med Barack Obamas favorit Colson Whiteheads Den underjordiska järnvägen och genast i följande avsnitt dyker sommarens tegelsten upp, Ett litet liv av Hanya Yanagihara.

- Vi ville ännu ge en veckas lästid för dem som vill lyssna på vårt samtal först efter att de själva läst hela boken, berättar Anne Hietanen.

- Fast vi försöker nog vara noga med att inte avslöja för mycket av det vi läst, man skall kunna lyssna på oss utan att behöva vara rädd för att mördaren avslöjas, säger Ida Henrikson.

Dina frågor

Inför säsongsstarten sonderar Hietanen & Henrikson höstens läsintressen genom några frågor som vi önskar att också du vill svara på.

1. De här böckerna ser jag mest fram emot att läsa nu under hösten.
2. Den här boken önskar jag att alla skulle läsa.
3. Mina favoritböcker.
4. De här böckerna tröstar mig.
5. Det här blir årets julklappsbok.
6. Den här boken läser jag om och om igen.

Svara gärna på frågorna här under eller länka till din egna plattform, på instagram hittar du oss under #hietanenhenrikson

Här Ida Henriksons svar:

1. Jag har länge väntat på Johanna Holmströms roman om hospitalet på Själö. Längtar också efter att få dyka in i Roxane Gays nyaste och Åsa Mobergs självbiografi.

2. Koko Hubaras essäsamling Ruskeat Tytöt, på grund av att representationen inom finländsk kultur är alldeles för vit, till och med feminismen är alldeles för vit - vi måste bredda och vi måste öppna upp. Hubara illustrerar på ett pedagogiskt, men allt annat än torrt sätt, bruna flickors verklighet i dagens Finland.

Jag vill också rekommendera Julia Wiraeus reportagebok De kallade henne Delhi Braveheart om kvinnor och könsmaktsordningen och förändringarna i det moderna Indien. Patriarkatet verkar på så många olika sätt.

3. Mina favoritböcker är oftast skrivna av kvinnor.

4. Lorna Byrnes böcker om änglar tröstar mig. Eller Edith Södergrans och Märta Tikkanens produktion (det säger jag inte för att verka pretentiös, lovar, det finns bara en sån styrka i igenkänningen, jag är inte ensam, jag är inte galen...)

5. Tippar på att Ett litet liv fortsätter sin succé. På finlandssvenskt håll kanske Kjell Westös nya? Mitt julklappstips är Adrian Pereras White Monkey!

6. Gå inte ensam ut i natten av Westö. Helsingforsromantik, ungdom, ångest, kärlek, musik, klassfrågor, sånt. Alla bästa ingredienserna för en STOR roman!


Och här är Anne Hietanens svar:

1.När reglerna slutat gälla av Ariel Levy, en självbiografisk bok som handlar om djup sorg, förlust och om en yta som ser perfekt ut, men förstås ändå inte är det.

2. Ett litet liv av Hanya Yanagihara eftersom den kan utgöra ett fint diskussionsbotten som lätt för in samtal på viktiga frågor.

3. Jag har nog inga favoritböcker eftersom jag sällan eller aldrig läser böcker på nytt. Så svaret blir en ny bok av någon gammal favoritförfattare. Dostojevskij kunde gärna skriva ihop en ny deckare. (Okej, jag medger att jag försökte vara lite rolig här, men faktiskt så vore det ju drömmen.)

4. Mark Haddons Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. En bok som har några år på nacken, och egentligen väl inte är inte aktuell på något sätt. Jag älskar den för att den är djupt mänsklig och mycket rolig. Huvudpersonen är en pojke med asperger.

5. Kjell Westös senaste kommer att ligga under alla granar i hela Svenskfinland, men varför inte också den vackra barnboken om musen Armstrong som blir besatt av månen. Alla andra möss antar att månen är som vilken ost som helst, men Armstrong känner på sig att månen är mycket mer än en ost.

Armstrong - den första musen på månen är både skriven och illustrerad av tysken Torben Kuhlmann och åldersrekommendationen är 6-9 men boken passar även vuxna.

6. (Se svar 3.)

Okej, nu är det din tur, för inspiration hittar du säsongens första avsnitt här.

#24 Med gråten i halsen på jobbet

34:22

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln