Så här fuskar du dig igenom användarvillkoren utan att bli lurad
Läser du användarvillkoren när du registrerar dig på en webbplats eller laddar ner en ny app? Det borde du, för i de flera sidor långa texterna kan finnas klausuler du inte vill gå med på.
Såväl företags som privatpersoners hemliga uppgifter som matats in i översättningstjänsten Translate.com har publicerats öppet på nätet.
Det här har översättningstjänsten haft all rätt till, eftersom användarna genom att använda tjänsten har gått med på att sidan sparar och använder informationen.
Läs bara det viktigaste
Enligt Benjamin Särkkä som jobbar med informationssäkerhet lönar det sig att skumma igenom användarvillkoren du godkänner.
Men han tipsar också om att granska vad själva programmet eller tjänsten gör.
- Nätverkstrafiken på en smart-tv kan avslöja att apparaten med jämna mellanrum skickar ord du använder tillbaka till företagets server, någonting som nog nämns i användarvillkoren.
Du behöver inte vara tekniskt lagd för att kontrollera vilka uppgifter en nerladdad app rotar i.
Många telefoner frågar skilt om den nya appen får använda dina kontakter, kamera eller mikrofon. Då kan du helt enkelt låta bli att godkänna det.
Internet till undsättning
Det finns också nättjänster som går igenom användarvillkor och tipsar om konstigheter i dem.
Sajterna försöker också förklara på ett lite lättare sätt vad användarvillkoren innebär, eftersom de ofta är för krångliga att förstå för en oerfaren läsare.
Vanligare än vi tror att information lagras
Argumentet om att en laglydig medborgare inte behöver oroa sig för den information som företag har om oss håller inte längre, enligt Benjamin Särkkä.
Informationen om oss kan användas till allt från att rikta reklam till att manipulera val.
- Vi glömmer lätt att på internet är vi en produkt som, ifall du inte är noga med användarvillkoren, kan säljas vidare i hurudana syften som helst.