Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Nu finns alla de nyaste studentproven i Abimix - men inte alla ljud- och videofiler

Från 2017
Uppdaterad 06.09.2017 15:19.
Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Höstens studentskrivningar börjar nästa vecka, och tusentals abiturienter pluggar på för att göra väl ifrån sig. På Abimix hittar du tidigare års studentskrivningar att öva på.

- Den här hösten har vi matat in de nya elektroniska studentproven från våren 2017, berättar producent Nicolina Zilliacus-Korsström. Vi har också matat in möjligast många hörförståelsefiler.

Studentexamensnämndens tillstånd gäller helt enkelt inte Yles sidor. Därför fattas praktiskt taget allt video och audiomaterial ur de elektroniska proven.

― Nicolina Zilliacus-Korsström, producent för Vetamix

Flera skolor har vänt sig till Vetamix för att få de digitala studentproven publicerade också på svenska. Zilliacus-Korsström förklarar varför proven trots allt inte kan publiceras riktigt i sin helhet.

- När det gäller de elektroniska proven finns det tyvärr ändå vissa upphovsrättsliga problem. Eftersom Studentexamensnämnden har speciallov att använda nästan vilket video- och audiomaterial som helst i proven, kan Yle tyvärr inte alltid publicera de filerna av upphovsrättsliga skäl.

Nicolina Zilliacus-Korsström
Bildtext Nicolina Zilliacus-Korsström är producent för Vetamix.
Bild: Jyrki Valkama / Yle

- Studentexamensnämndens tillstånd gäller helt enkelt inte Yles sidor. Därför fattas praktiskt taget allt video och audiomaterial ur de elektroniska proven.

Zilliacus-Korsström säger att materialet i vissa fall ändå går att hitta på egen hand.

- Vi beklagar det här, men kan inte göra så mycket annat än lägga ut källan, då när vi vet den, så att var och en själv kan försöka leta upp klippet, säger Nicolina Zilliacus-Korsström.

Vi kommer naturligtvis att fortsätta att diskutera det här problemet både med våra finska kolleger på Abitreenit och med Studentexamensnämnden, för att se om vi kan hitta en lösning på detta i framtiden.

― Nicolina Zilliacus-Korsström, producent för Vetamix

Kommer Svenska Yle i framtiden att kunna publicera proven med allt material som ingår?

- Vi kommer naturligtvis att fortsätta att diskutera det här problemet både med våra finska kolleger på Abitreenit och med Studentexamensnämnden, för att se om vi kan hitta en lösning på detta i framtiden.

Abimix-tjänsten kommer att utvecklas under hösten för att ännu bättre motsvara abiturienternas behov.

- Den här hösten kommer man också att kunna börja öva på studentproven direkt på Abimix-sidan tack vare en ny teknisk lösning. Till en början gäller det här endast vissa prov men med tiden hoppas vi att det ska gälla alla prov från 2014 framåt, säger Zilliacus-Korsström.

Diskussion om artikeln