Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helanders armbåge hel – börjar samarbeta med fysioterapeut

Från 2017
Uppdaterad 06.09.2017 13:59.
Oliver Helander, U23-EM 2017.
Bildtext Oliver Helander kan förbereda sig bättre i höst än i fjol.
Bild: Yle / Markku Rantala

Röntgenbilder visar att ingenting är trasigt i Oliver Helanders armbåge. Nu börjar förberedelserna inför nästa säsong. Helanders team planeras växa, berättar tränaren Glenn Lignell.

IF Raseborg-kastaren Helander stod över Sverigekampen på grund av en trilskande armbåge och avslutade samtidigt säsongen.

Helander, som kastat 80,25 i år, kan nu dra en suck av lättnad: Ingenting är sönder i armbågen. Det blev klart efter att armbågen röntgats.

Armbågsproblemen har plågat Helander en längre tid. Nu vidtas åtgärder för att förbättra situationen i framtiden, säger tränaren Glenn Lignell.

Vad kan man göra för att situationen inte ska upprepas?

– Då vi fick bekräftelsen att ingenting är sönder kontaktade jag fysioterapeuten Jarmo Ahonen som tidigare hjälpt många spjutkastare. Det för att få ordentliga rörelser som vi kan göra för att stärka och förbättra armbågen, säger Lignell till Yle Sporten.

Mycket handlar om att göra mer grenspecifik träning. Det är en bit som blivit lidande tidigare då handbollen tog en del av träningstiden. Här finns en hel del att göra, menar Lignell.

Tillskott i teamet

Helander ses som ett stort hopp inom den finländska spjutkastningen och förbättrade personbästat med fyra meter i år, trots utdragna skadebekymmer.

För att toppsatsningen ska hitta rätt planerar Lignell att eventuellt rekrytera en tävlingsmanager för nästa år.

– Vi måste se över den ekonomiska sidan. Det är klart att den är viktig om man vill satsa helhjärtat. Förbundet och SFI spelar också betydande roller, säger Lignell.

Tack vare det positiva röntgenbeskedet kan träningssäsongen inledas tidigare än förra året.

Hur ser förberedelserna ut för nästa säsong?

– Träningen börjar inom några veckor. Det blir ingen längre paus. Senast vid månadsskiftet börjar vi med grundträningen och fortsätter jobba med armbågen och axeln för att förebygga skador. Det ser betydligt bättre ut än i fjol. Nu kan vi gå in med normal grundträning, säger Lignell.

Den här säsongen blev det väldigt lite kastträning för Helander, i och med att armbågen krånglade och själva rehabiliteringen av operationen tog sin tid. Kommande säsong blir det mer kastträning, men att öka mängden explosionsartat är oftast ingen vettig idè

– Min grundteknik har, trots lite kastträning, ändå varit rätt så bra. Med små justeringar kommer det nog längre bågar. Det kunde det ha blivit redan den här säsongen, säger Oliver Helander till Yle Sporten.

Mer om Oliver Helander i Sportmagasinet onsdag 6.9. kl. 19:00 Yle Fem

Diskussion om artikeln