Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Vi vill erbjuda möjligheter för människor att möta varandra” – Kulturcentret Alma är till för alla

Från 2017
Uppdaterad 06.09.2017 11:14.
Johanna Karvonen och Mia Lindeman
Bildtext Johanna Karvonen och Mia Lindeman.
Bild: Yle/Nina Bergman

Flerspråkigt, mångkulturellt och utan åldersgränser. Kulturcentret Alma har öppnat i Åbo centrum.

Johanna Karvonen och Mia Lindeman är grundare, samt ordförande och viceordförande, för det nystartade kulturcentret Alma i centrala Åbo.

Orsaken till att de grundade kulturcentret, var att de ville sänka tröskeln för att börja ett fritidsintresse.

- Vi kände ett behov för att få utveckla och förverkliga idéer. Alla ska kunna vara med och ha en egen hobby, säger Lindeman.

Verksamheten är fortfarande i startgroparna, men de har redan fått njuta av positiv respons.

- Just nu håller vi på och planerar och bygger upp vår verksamhet. Vi har en fin lokal på universitetsgatan som fungerar som kärnan för vår verksamhet.

Många konstformer

Målet för kulturcentret är att det ska vara en öppen plats dit alla är välkomna. Karvonen och Lindeman hoppas att de ska kunna bjuda på ett brett spektrum av kultur. Men speciellt dansen är en given konstform.

- Det är genom dansen vi träffades, och det som förenar oss. Det kommer vi definitivt fortsätta med.

Musiken ligger speciellt nära Lindemans hjärta. På Alma kommer det bland annat att arrangeras musikverkstäder där man får komma och musicera tillsammans.

- Man får komma och testa och spela tillsammans. Jag tror att vi alla har musiken inom oss. Det är inget som människan behöver lära sig bara man börjar lyssna på sin inre musik, säger Lindeman.

- För mig är konsten viktig. Jag vill att man ska kunna komma och prova på att måla med olika tekniker utan att det finns ett krav på att anmäla sig till en halvtårs kurs. Det är ett härligt sätta att uttrycka sig, säger Karvonen.

Flerspråkig verksamhet

Förutom en stor variation av konst vill grundarna eliminera språkgränser i sin verksamhet.

- Jag pratar fem språk flytande finska, svenska, engelska, italienska och portugisiska. Det ska inte ha någon betydelse vilket språk man talar, säger Karvonen.

- Vi hade en tiodagar lång afro-brasiliansk danskurs i början av augusti. Läraren var från Brasilien och vi hade elever från Tyskland, Pakistan, Brasilien samt finlandssvenskar och finskspråkiga. Det gick jättebra. Vi översatte på flera olika språk om någon inte förstod. Man kollar bara i början vilket språk som fungerar för de flesta.

Hur ska ni gå vidare med er verksamhet?

- Vi kommer att kontakta olika aktörer här i staden. Vi vill erbjuda våra verksamhetsformer till olika instanser som ålderdomshem, daghem och skolor.

Förutom att driva Alma är Lindeman biologilärare och Karvonen tatuerare, konstnär samt egenföretagare. De ser båda fram emot den nya utmaningen, men är medvetna om att det kan bli tufft.

- Det kommer inte att vara lätt. Visst kommer det vara mycket arbete och många motgångar. Men hittills har vi fått positiv respons.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Åboland: Kulturcentret Alma vill bryta språkgränserna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)