Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det finns plast i kranvattnet - och vi vet lite om hur det påverkar människan

Från 2017
Uppdaterad 06.09.2017 15:58.
Kranvatten
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Kranvattnet runt om i världen innehåller små plastpartiklar, visar en färsk studie. Läget är bäst i Europa, men också här innehöll tre fjärdedelar av kranvattenproverna plast, rapporterar The Guardian.

Utredningen som Orb Media har gjort visar att flera miljarder människor får i sig plast via dricksvattnet. 83 procent av kranvattenproverna som togs runt om i världen innehöll plast.

Värst är läget i USA där över 94 procent av vattenproverna innehöll plastfibrer. Proverna togs i bland annat den amerikanska kongressen, USA:s miljömyndighets huvudkvarter och Trump Tower i New York.

Mikroplaster omringade av plankton i ett mikroskop.
Bildtext Mirkoplaster omringade av plankton i ett mikroskop.
Bild: EPA/ALEX HOFFORD

Libanon och Indien är följande på listan över länderna med det mest plastkontaminerade kranvattnet.

"Dumt att tro att plasten inte påverkar människan"

I tidigare undersökningar har man främst koncentrerat sig på plasten i våra oceaner. De undersökningarna har visat att människan får i sig partiklar av mikroplast via fisk och skaldjur.

Doktor Sherri Mason är expert på mikroplast och ledde Orb Medias utredning.

- Vi har fått in tillräckligt med data genom att studera djuren och naturen, och hurdan inverkan det har på naturen, för att vara oroade.

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då att det på något sätt inte skulle påverka oss?

― Sherri Mason vid State University of New York

Hur plastpartiklarna hamnar i vattnet vet man inte med säkerhet.

Luften är sannolikt en källa, och dit kommer partiklarna från bland annat kläder. En annan sannolik bov är torktumlarna. I USA, där vattnet är mest plastkontaminerat, har 80 procent av hushållen en torktumlare som samlar plast från kläder och blåser ut det i luften.

Hur är det med nanopartiklarna?

Forskarna efterlyser nu mer forskning kring hur plastresterna påverkar människors hälsa.

Ett orosmoment är att plastpartiklar har visat sig samla både kemikalier och patogener. Ett annat är nanopartiklar.

De plastpartiklar som upptäcktes i Orb Medias studie är nämligen relativt stora, men de riktigt små partiklarna kan bli ett ännu större problem.

De här partiklarna är så små att de inte går att mäta, säger den irländska mikroplastexperten Anne Marie Mahon till The Guardian.

- När partiklarna börjar vara i nanometerklassen kan de tränga in i celler och det betyder att de kan tränga in i organ, och det skulle vara oroande.