Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mord i hemknutarna - hemska historier under mordpromenad

Från 2017
Pauli Jokinen på Observatorieberget, i bakgrunden Skatudden.
Bildtext Lurar det skurkar i buskarna? Pauli Jokinen kan berätta om otäcka saker som skett i Helsingfors.
Bild: Yle/ Karin Filén

- Den mörka sidan i oss fascinerar människor. Så är det bara, säger Pauli Jokinen, som kommer att guida en mordpromenad under Helsingfors första promenadfestival som inleds på lördag den 9 september.

Han är författare och specialiserad på Helsingfors historia och stadskultur.

Jokinen litar på att människans nyfikenhet och intresse för det otäcka ska locka ihop en grupp som vandrar med honom genom de södra stadsdelarna och besöker platser för ond, bråd död.

Tölö sporthall och brevidliggande byggnader
Bildtext Dystra dåd har begåtts i vår vackra stad - under en promenad kan man begrunda dem.
Bild: Yle/Touko Yrttimaa

Inte för de känsliga

Jokinen tittar ut över havet från Observatorieberget. Där ute dog författaren Algot Untola, känd under pseudonymen Maiju Lassila, under mystiska omständigheter då han tillsammans med andra rödgardister fördes med båt till fångläger på Sveaborg.

En bild tagen från luften på Sveaborgs fästning. Havet runt omkring är blått och vädret är klart.
Bildtext Under mordpromenaden påminns man om att Sveaborg har sett mycket genom åren.
Bild: Mostphotos

Det kommer Jokinen att berätta om för deltagarna på rundturen. Också ett barnamord har skett i Brunnsparken, för nästan hundra år sedan. Det ingår i turen, liksom mordet av två poliser i slutet av 1990-talet på Fabriksgatan.

- Inte passar det här riktigt för barn. Men folk som är intresserade av mordhistoria och överhuvudtaget av Helsingfors historia tycker säkert att det kan vara fascinerande.

Idén till mordpromenaden fick Jokinen från London där man redan länge har arrangerat sådana. Till exempel 1800-talsmördaren Jack Uppskäraren skickar pirriga rysningar längs med ryggraden på betalande publik som vandrar i hans fotspår och får spela detektiver.

Jack the Ripper
Bildtext Jack the Ripper, eller Jack Uppskäraren, höll folk i en av Londons fattiga stadsdelar i ett grepp av fasa under hösten 1888.

Jogga eller promenera?

Helsingfors promenadfestival ordnas i år för första gången. Det ligger ingen enskild organisation bakom festivalen, utan den arrangeras av författaren och guiden Pauli Jokinen. Alla guider ansvarar för sina egna rundvandringar.

- Jag har ordnat promenadturer och skrivit böcker om att vandra i Helsingfors. Därifrån kom idén till festivalen. Sen fick jag med mig flera andra som ville fungera som guider, och det var ju roligt.

Om man inte vill höra om stadsbors blodiga öden kan man till exempel delta i en joggingtur runt stan och kolla in platser som har varit viktiga för Finlands idrottshistoria. Eller varför inte bekanta sig med "smilgropen i Helsingfors kind", alltså Kottby?

Eller om det ändå känns som att lite allvar skulle vara på sin plats kan man gå på en guidad rundtur kring platser som drabbades under bombningarna av Helsingfors.

Här finns hela festivalprogrammet!

Diskussion om artikeln