Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnwatch: Finländska biståndspengar har gått till privatskolor, fossila bränslen och inredningsplanering

Från 2017
Barn behöver hjälp i Pakistan
Bild: EPA/MATIULLAH ACHAKZAI

Finländska biståndsmedel har investerats på tvivelaktiga sätt, konstaterar medborgarorganisationen Finnwatch i en färsk rapport.

Pengar avsedda för utvecklingssamarbete har genom den finländska biståndsmedelsinvesteraren Finnfunds fonder bland annat investerats i fossila bränslen, köttproduktion och privatskolor, står det i rapporten.

Biståndsmedel har också investerats i flera företag vars tjänster riktar sig till rika i utvecklingsländer eller västländer.

Enligt Finnwatch är nästan en femtedel av investeringarna dubiösa med tanke på Finlands utvecklingspolitiska principer.

Det är svårt att se varför sådan verksamhet ska finansieras med biståndsmedel.

― Sonja Vartiala

- Fonderna har placerat medel i företag som till exempel importerar smycken och parfymer från väst, låter uppföra lyxvillor, erbjuder inredningsplanering eller gymtjänster, säger Finnwatchs verksamhetsledare Sonja Vartiala i ett pressmeddelande.

En tredjedel av placeringarna i rika länder

Utrikesministeriet och Finnfund motiverar enligt Finnwatch sina fondinvesteringar med att pengar därmed kan kanaliseras till de allra fattigaste och bräckligaste länderna.

- Detta verkar inte stämma om man ser på var företagen som Finnwatch listat som investeringsobjekt har verksamhet, säger Vartiala.

Sonja Vartiala, verksamhetsledare Finnwatcg
Bildtext Sonja Vartiala
Bild: Yle

36 procent av placeringsobjekten i Finnfunds fonder verkar i relativt rika länder. I de allra fattigaste eller minst utvecklade länder har bara 16 procent av objekten sin huvudsakliga verksamhet.

Finnwatch kritiserar Finnfunds ansvarskontroll och kräver att bolaget ska börja genomgå utomstående auditering av socialt ansvar.

Finnwatch rapport räknar upp 256 företag som fått finansiering från finländska biståndsmedel. Finnfund har tidigare vägrat ge ut informationen och hänvisat till affärs- och banksekretess.

Text: FNB

Diskussion om artikeln