Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern och Slovakien förlorar - EU-domstolen godkänner asylfördelning

Från 2017
Flaggor på rad i Bryssel, och en Eurosymbol.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND BELGIUM OUT

Ungern och Slovakien förlorar sin kamp i EU-domstolen mot EU:s omfördelning av asylsökande. Omfördelningen är rättvis, fastslår domstolen i dag.

Fallet gäller beslutet att omfördela upp till 160 000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien. Beslutet fattades av EU:s migrationsministrar mitt under flyktingkrisens mest intensiva läge hösten 2015.

Ungern och Slovakien har överklagat beslutet, som togs efter omröstning på ett ministermöte i Bryssel. Länderna anser att frågan i stället borde ha avgjorts i enhällighet av ländernas stats- och regeringschefer.

EU-domstolen inte enig

EU-domstolen håller som väntat inte med Ungerns och Slovakiens överklagande.

Domstolen konstaterar i ett uttalande att mekanismen hjälper Grekland och Italien att hantera följderna av migrationsvågen 2015, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det innebär att EU:s medlemsländer kan tvingas ta emot en viss andel asylsökande.

EU-kommissionen hoppas nu få ny fart på omfördelandet av asylsökande. Planerna har hittills bara uppfyllts till en knapp tredjedel.

Kommissionen väntas i dag även föreslå att EU-ländernas gemensamma program för att ta emot kvotflyktingar direkt från flyktingläger utanför EU ska fördubblas till 40 000 personer.

Källa: FNB-TT