Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mycket öppet i Sydamerikas VM-kval – Brasilien enda VM-klara laget

Från 2017
Uruguay tog ett steg närmare VM.
Bildtext Luis Suarez, Federico Valverde och Carlos Sanchez firar mål mot Paraguay.

Redan VM-klara Brasilien spelade oavgjort mot Colombia som tog åtminstone en viktig poäng med sig från bortamatchen. Uruguay och Peru höjde sina VM-aktier markant medan Argentinas och Chiles situation försämrades.

Det sydamerikanska kvalet till herrarnas VM i fotboll år 2018 drar ihop sig. Med två matchomgångar kvar att spela är det mesta ändå vidöppet.

Brasilien spelade i en för sig betydelselös match oavgjort 1–1 med Colombia, som troligen är rätt nöjd med sin ena poäng, speciellt med tanke på att Brasilien ledde matchen vid halvtid.

Blåbär pinar de stora

Brasilien är redan klart för VM medan Venezuela och Bolivia med säkerhet är avsågade från VM-slutspelet. Men de bägge utspelade länderna gjorde sitt yttersta för att förstöra för de andra.

Bolivia besegrade Chile hemma med 1–0 och Venezuela klarade oavgjort 1–1 borta mot Argentina. Tre förlorade poäng för Chile och två förlorade poäng för Argentina.

Samtidigt gick de övriga kombattanterna framåt. Överraskningslaget Peru – som inte spelat i VM sedan 1982 – vann borta över Ecuador med 2–1 och ligger bra till nu: med två matcher kvar är landet på tredje plats i den stenhårda sydamerikanska gruppen, där fyra lag avancerar till VM, och det femte landet går till fortsatt VM-kval. Där kommer ettan i den oceaniska kvalgruppen, Nya Zeeland, att stå för motståndet. Vinnaren avancerar till VM.

I tisdagskvällens femte match vann Uruguay borta över Paraguay med 2–1 och tog ett stort steg mot VM. Uruguay är grupptvåa med 27 poäng, strax före Colombia med 26 poäng samt Peru och Argentina med 24 poäng var.

Diskussion om artikeln