Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"De har många mänskliga drag" - den vitkindade gåsen har vänner i stan

Från 2017
Uppdaterad 09.09.2017 11:05.
Närporträtt på vitkindade gäss.
Bild: Yle/ Karin Filén

De sägs bajsa varannan minut när de äter och äter gör de mitt på våra finaste gräsmattor. De vitkindade gässen väcker ilska hos många stadsbor - men inte alla. Just nu pågår en fotoutställning på Tölö bibliotek i Helsingfors där arrangörerna vill visa gåsen som en sympatisk individ.

Susanne Jacobson och Veli-Matti Järvinen är det som har fotograferat gässen. Jacobson berättar att de ville ge en motpol åt det ständiga negativa flödet om gåsen.

Susanne Jacobson rättar till fotografier på väggen.
Bildtext Susanne Jacobsen vill visa för Helsingforsborna att gässen har en sympatisk sida.
Bild: Yle/ Karin Filén

- Avsikten var att visa hur individuella gässen är, precis som vi människor. De har alla har lite olika färgteckning i ansiktet och huvudformen är lite olika. Det här märks inte när man ser dem i en flock på kanske hundra gäss.

Gässen på fotografierna ser vid första anblick nästan identiska ut, men efter att ha tittat en stund börjar man se skillnader i hur släta eller rufsiga fjädrarna är, näbbens form och färg och fjäderskrudens färgteckning.

Fyra porträtt på vitkindade gäss.
Bildtext Ser de identiska ut? Titta igen! De vitkindade gässen är individer precis som människor, menar fotografen Susanne Jacobson.
Bild: Yle/ Karin Filén

Det är inte bara gässens utseende som tilltalar Jacobson, utan hon tycker att de också har en skojig personlighet.

- De är lustiga och ibland komiska fåglar. Beteendet är nästan lite mänskligt: de är pratsamma, nyfikna och sociala djur.

Kan också själv bli irriterad

Jacobson förstår nog varför folk blir irriterade på gässen.

- Ibland när jag joggar runt Tölöviken är också jag irriterad på deras avföring, måste de nu finnas här? Men å andra sidan handlar det om en gräsätande fågel, så "lämningarna" försvinner efter ett ordentligt regn.

Hur ska helsingforsarna klara av att leva i harmoni med gässen? Susanne Jacobson tycker att det skulle hjälpa om alla visste lite mera om gåsen och dess sympatiska sidor - som ju faktiskt finns.

- Gässen kan leva upp till trettio år, och de håller sig till samma partner hela livet, precis som svanen som ju många beundrar. I huvudstadsregionen talar man också ofta om att gässens antal bara stiger, men det stämmer inte.

Vitkindade gäss.
Bildtext Störande bajsmaskiner eller ett sympatiskt inslag i stadsbilden?
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Jacobson har rätt: Enligt en rapport som Finlands miljöcentral har publicerat räknar man med att antalet vitkindade gäss i Helsingfors, Esbo och Sibbo inte längre kommer att öka nämnvärt. De senaste åren har antalet häckande par i huvudstadsregionen legat på cirka 1300.

Utställningen Hanhen muotokuva fortgår till och med 22.9 på Tölö bibliotek.

Diskussion om artikeln