Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ger färre saker ett lyckligare liv?

Från 2017
Köp och sälj butiken J Talsi i Ekenäs
Bildtext Loppmarknader lockar till impulsköp. Men där kan du också sälja det du inte behöver.
Bild: YLE/Malin Karlberg

Lösa pennor, en gammal mobiltelefon, ett tygmärke från studentoverallen, en linjal från högstadiet med texten "våga säga nej till droger och våld", en tamagotchi(!) - Åbobon Ida Haapamäki tömmer ut påsens innehåll på bordet.

I påsen finns prylar som hon ska göra sig av med, skänka bort eller föra till återvinning.

Under en månads tid ska Ida Haapamäki ta sig an utmaningen som går ut på att hon för varje dag gör sig av med en till pryl ur sitt hem.

Dag ett, en grej, dag två, två grejer, dag tre, tre grejer och så vidare. Ifall hon lyckas, kommer hon i slutet av månaden att ha gjort sig av med 465 saker som hon inte behöver.

"Dags att göra upp med det materiella förflutna"

Ida Haapamäki är inte den enda som röjer i skåpen.

Vid en av de större loppmarknaderna i Åbo får man köa i veckor om man vill ha en viss försäljningsplats trots att loppmarknaden nyligen utvidgat, likaså i Pargas.

Ida Haapamäki med en låda skor som hon ska göra sig av med.
Bildtext Ida hittade 72 par skor så hon började rensa ut. 17 av dem sparar hon.

Nya loppmarknader har slagit upp dörrarna under de närmaste åren och det ordnas såväl gårdsloppisrally som städdagar där vem som helst kan ställa till med loppmarknad vid sin husknut.

Också internet är översvämmat med olika lokala loppis- och byt- och säljgrupper, där allt från babygrejer till porslin och sportutrustning bjuds ut till nya ägare.

en massa fyllda loppishyllor i combo
Bildtext Allt fler vill sälja sina grejer på loppis.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

För Ida Haapamäkis del fick det hela sin början då hennes två fastrar förra hösten berättade för henne om japanskan Marie Kondos böcker som handlar om att rensa ut bland tillhörigheterna - för att blir lycklig och leva ett enklare liv.

Det här är bara en i raden av böcker, bloggar och podcaster som uppkommit kring ämnet under de senaste åren.

- Jag insåg att det var dags att göra upp med mitt materiella förflutna.

Med målet att leva ett lättare och enklare liv

Sakerna och sakmängden har blivit en börda för Haapamäki.

- De tynger. Jag har inget behov av sådant som inte har någon funktion. Jag är väldigt trött på att leta och leta varje gång jag behöver något. Det känns väldigt frustrerade och jag vill ha en klar översikt, säger Haapamäki.

Loppissaker på hyllor, bland annat kaffekoppar, vaser, skålar, kopparföremål med mea.
Bildtext Loppmarknadernas hyllor är fulla med porslin.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Många av de metoder som läggs fram för att rensa ut prylar påstår att man kommer att bli både lyckligare, smalare och rikare om man gör sig av med sina onödiga ägodelar.

Det är delvis det här som Haapamäki också hoppas åstadkomma. Rensandet har för henne varit en pågående process och under året har hon blivit allt mer fascinerad av en minimalistisk livsstil.

Bild på en bostad med en hylla och en gitarr.
Bildtext Behöver du alla dina prylar?
Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson

- Det handlar om att man ska ta reda på vilka saker som verkligen är viktiga för personen som du är och som du vill vara. Mycket av de saker vi har - fina och dyra grejer - är varken nödvändiga eller gör oss lyckliga.

- Jag vill alltså verkligen ta reda på vad som är viktigt för mig och ge rum för det genom att göra mig av med saker och ting som inte stöder det som gör mig glad och nöjd.

För Haapamäkis del började prylarna samla sig under studietiden.

Trots att hon ser positivt tillbaka på den tiden, så var det en tid i hennes liv som präglades av många förändringar och tidvis tyngre perioder.

Som en slags belöning eller terapi, åtminstone för stunden, ägnade hon sig åt att köpa saker på loppis. Och med tiden började sakerna samlas på hög. De här vill hon nu bli av med.

Klädhängare i en tom garderob.
Bildtext Färre plagg i garderoben kan ge dig ett lättare sinne.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

- Saker som var viktiga för mig då, så är inte alls viktiga för mig i dag. Jag har också gjort mig av med saker som jag har köpt då jag har tänkt att det här är en sak som ska symbolisera den person jag vill bli. Jag har märkt att de här sakerna är mest ångestframkallande.

Släppa ouppfyllda drömmer och ge sakerna nytt hem

Haapamäki vill ta avstånd från en livsstil som är allt för prylfokuserad. Hon tror att hon inte kommer att återgå till sitt gamla liv, åtminstone inte i samma utsträckning.

- Om jag i något skede känner att jag, låt oss säga, vill börja åka snowboard, så kan jag göra det. Men just nu känns det skönare att bara släppa taget om ouppfyllda drömmar som bara orsakar ångest. Om jag verkligen känner att jag vill göra det i framtiden, så kan jag ta tag i saken igen.

På 30 dagar borde Haapamäki alltså göra sig av med 465 saker. Förhoppningen är att alla prylar ska komma till användning eller åtminstone återvinnas på ändamålsenligt sätt.

Saker till salu på Megaloppiset i Botniahallen
Bildtext En del av Idas prylar står snart på ett loppisbord.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Inget ska åka ner i skräpkorgen, det är viktigt.

- Det är det ansvarsfulla som man kan göra. Om du har spenderat en massa pengar och lagt ner en massa tid på att samla på dig alla grejer, då kan du verkligen lägga ner lite tid på att se till att sakerna kommer i rätta händer. Vi måste verkligen ta ansvar för våra prylar och för vår konsumtionshysteri.

Tungt både fysiskt och psykiskt

Men inte är det alltid lätt heller.

- Jag märker att jag fäster mig vid mina kläder och skor. Vilket ju är ironiskt eftersom det är det som jag har mest av och borde bli av med! skrattar Haapamäki.

Förutom att det helt konkret kräver både tid och krafter då man kavlar upp ärmarna och börjar städa ur skåp och lådor, så kan det också vara en mentalt tung process.

- Vissa saker som påminner en om en svår tid i ditt liv, saker som du har köpt då du mått dåligt, de känns svåra att göra sig av med. Det kan kännas lätt i efterhand, men själv processen som du går igenom då du gör dig av med det, kan vara lika utmattande som en fysisk ansträngning. Jag kan förstå att människor som har samlat på sig mycket saker under en lång tid upplever det ansträngande att gå igenom sakerna, även om sakerna tynger dem.

Idas fyra tips för den som funderar på att rensa i röran:

1. Läs på om ämnet i böcker, bloggar, lyssna på podcaster, för att se om det här är något som du är redo att göra.

2. Ifall du har svårt att avgöra ifall du verkligen kan avstå från en pryl, lägg undan den en tid. Ifall du inte har saknat den, kanske det är dags att göra sig av med den.

3. Ägna tid åt att göra det du verkligen gillar.

4. Anta "minimalistutmaningen" där du stegvis och systematiskt gör dig av med prylar under en period.

Följ med Ida Haapamäkis utrensningsprojekt på instagram där hon postar bilder på de prylar som hon gör sig av med.

Diskussion om artikeln