Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blicken mot skyn – det lär bli norrskensshow

Från 2017
Uppdaterad 06.09.2017 19:40.
Norrsken i Jakobstad.
Bildtext Norrsken i Jakobstad år 2015.
Bild: Niklas Heselius

Imponerande höstnorrsken kan synas på himlen natten till torsdag. Rymdvädret är ostadigt just nu, och det har förekommit störningar som brukar förekomma bara ungefär en gång om året, enligt Meteorologiska institutet.

- En mycket stor stationär solfläck har synats på solens yta i en dryg veckas tid, och fick i slutet av förra veckan en snabbt växande vildbasare till solfläck som kompis, skriver Meteorologiska institutet.

Solfläcksklustret har haft utbrott med några timmars mellanrum sedan i måndags. Den har orsakat små radiostörningar på jorden.

På måndagskvällen skedde ett lite större utbrott som gav upphov till en så kallad koronamassutkastning från solen, och också en protonsvärm.

Protonsvärmen har lett till en partikelstorm i jordens närrymd de senaste dagarna men den har inte orsakat större störningar på jorden.

Koronamassutkastningen är nästa på tur, och rymdforskarna beräknar att den når jorden på onsdagskvällen eller natten till torsdag.

Norrskenen kan komma först på fredag

Massutkastningens hastighet och styrka tyder enligt Meteorologiska institutet på att imponerande norrsken är att vänta i hela landet under onsdagskvällen eller natten. I söder och öster ser det ändå ut att vara ganska molnigt så norrskenen kan vara svåra att få syn på.

Det brukar ändå finnas en felmarginal på ungefär ett halvt dygn då rymdforskarna räknar ut när en massutkastning når jorden. Därför är det möjligt att norrskenen flammar upp först natten till fredag, enligt FMI.

På Meteorologiska institutets sida för rymdväder kan man följa de geomagnetiska störningarna, och också sannolikheten för norrsken.

Diskussion om artikeln