Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stora problem med läkemedelsleveranser – HNS oroar sig för patienters säkerhet

Från 2017
Uppdaterad 06.09.2017 19:02.
Läkemedel och läkemedelsburk
Bildtext Oriola uppger att leveransproblemen ska lätta till veckoslutet.
Bild: Ismo Pekkarinen/All Over Press

Läkemedelspartihandeln Oriola har problem med sina leveranser redan fjärde dagen. HNS har bett Oriola skynda med åtminstone de läkemedel som används inom cancervård och för att sköta infektioner.

Ännu har ingen medicin tagit slut vid HNS. Men sjukvårdsdistriktet har uppmanat Oriola att skynda med leveranserna för bland annat cytostatika som används inom cancervården och för de mikrobläkemedel som används inom infektionsvården.

Oriolas marknadsandel av läkemedelsförsäljningen i Finland är 46 procent.

Elina Ahomäki som är ansvarig provisor vid HNS säger till FNB att Oriolas leveransproblem snart kan börja hota patientsäkerheten. Det är redan fjärde dagen det är problem med leveranserna.

- Om vi inte får en del kritiska saker i dag har vi problem, säger Ahomäki.

Hittills har HNS egna lager täckt läkemedelsbehovet. Men när det gäller mediciner som används i mindre mängder och mera sällan är läget allvarligare, eftersom det finns ett mindre lager av dem.

Ahomäki kritiserar också informationsgången hos Oriola.

- Vi har inte fått kontakt med dem och vi har inte fått tillräckligt med information om vad som är på gång, säger Ahomäki till FNB.

Ny programvara är boven

Yle rapporterade om Oriolas leveransproblem i går.

Orsaken till att leveranserna är försenade är att Oriola i måndags tog i bruk ett nytt affärssystem. Bytet av programvara har påverkat leveransprocesserna.

Eija Pelkonen på säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea förklarar för Yle Uutiset att apoteken och andra kunder nu inte lyckas mata in normala beställningar för läkemedel som behöver levereras inom en eller ett par dagar.

- Affärssystemet täcker alla funktioner, från läkemedlens beställning ända till leveransen, säger Pelkonen.

Fimea följer aktivt med hur situationen utvecklas.

Oriola: De mest kritiska läkemedlen prioriteras

Oriola har meddelat Fimea att man prioriterar leveransen av de mest kritiska läkemedlen, som cancer- och hjärtmediciner.

- Ännu i dag kan det förekomma en del fördröjningar och brister i utbudet, men märkbart mindre än i går. Fram till veckoslutet återvänder vi till normalläget igen, säger Oriola Finlands vd Kimmo Virtanen.

Apotekareförbundet: Läget är allvarligt

Finlands Apotekareförbund har starkt kritiserat Oriola för leveransproblemen och sagt att läget är allvarligt. Flera apotek har haft problem med att erbjuda kunderna det de behöver.

I köpcentret Sello i Esbo berättar apotekaren Patrick Gothóni att man bland annat blivit utan den blodförtunnande medicinen Marevan och sköldkörtelmedicinen tyroxin.

Han uppger att leveransproblemen uppstod redan i fredags.

- Vi får i allmänhet trettio partilådor per dag, men i dag kom det bara tre. I går kom det nog inte en enda, säger Gothóni till FNB.

Diskussion om artikeln