Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gör recessionen att antalet omhändertagningar av barn ökar? - "Det krävs för mycket av socialarbetarna"

Från 2017
Uppdaterad 07.09.2017 09:33.
Spjälsäng med hängande leksaker
Bildtext Antalet barn som omhändertas har fördubblats sedan nittiotalet
Bild: Yle/Anna Savonius

Omhändertagningar av barn har ökat kraftigt under de senaste årtiondena. Antalet barn som har placerats utanför hemmen har fördubblats sedan nittiotalet.

Men det är inte bara frågan om en långtidstrend. Sedan förra hösten har antalet barnskyddsanmälningar ökat kraftigt. Exakt vad det beror på är svårt att säga.

- Vi har försökt gå igenom de fallen som uppdagats under det senaste året, men vi har inte hittat någon entydig orsak, säger Saila Nummikoski, chef för barnskyddet i Helsingfors.

Det har spekulerats i att det skulle vara den ekonomiska recessionen som har lett till den situationen vi har nu, men Johannes Kananen, universitetslektor i socialt arbete och socialpolitik vi Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors säger att det bara är en del av sanningen.

- Ekonomisk recession är självklart svårt för samhället, men jag skulle ändå säga att den förklaringen är underkastad den neoliberala ekonomiska politik som drivs, säger Kananen.

Han säger att det i den traditionella välfärdsmodellen var viktigt att omfördela resurser, men att man nu kapat sociala förmåner och att det syns i omhändertagningssiffrorna.

- Då blir också följderna av en recession mycket svårare, säger Kananen.

Familjemodellen har förändrats

En annan orsak till att antalet barn som omhändertas har ökat är att familjemodellen har förändrats, tycker Kananen.

- Det har blivit en ny balans i familjen, där båda föräldrarna strävar efter att förverkliga sig själv och nå sina målsättningar. Det kan leda till skilsmässa, säger Kananen.

Johannes Kananen, universitetslektor vid Helsingfors universitet
Bildtext Johannes Kananen
Bild: Yle/Patrik Skön

Han säger att utmaningar inom familjen speglas som ökad mental ohälsa och ökad alkoholkonsumtion. Det är förknippat till barnskyddsfallen.

Brist på resurser

Kananen anser att ett ytterligare problem är att barnskyddslagen är för omfattande.

- Lagen är väldigt problemfokuserad och beskriver i detalj när man ska ingripa. Man skulle kunna vända på det här och tänka på hur man löser och förebygger problem, säger Kananen.

Dessutom har barnskyddet inte tillräckligt med resurser för att övervaka den omfattande lagen.

- Socialarbetarna har inte tid att sköta sitt jobb. Att arbeta med sådana saker är oerhört emotionellt belastande också under perfekta former. Nu är det ohållbart, säger Kananen.

Diskussion om artikeln