Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Yles partimätning visar att De gröna fortsätter växa, Helsingforsbor blir utan morgontidning på grund av strejk, medlemmar av Europarådets parlamentariska församling misstänks för mutbrott

Från 2017
Uppdaterad 07.09.2017 07:03.
De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.
Bildtext Uppsving i partimätningen för De gröna.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Yles färska partimätning visar att De gröna fortsätter växa. De är fortsättningsvis landets näst största parti med ett stöd på 17,8 procent. Samlingspartiet är fortfarande störst med ett väljarstöd på 20,8 procent medan SDP och Centern fortsätter att tappa.

Påverkar den ekonomiska recessionen hur mycket barn omhändertas? Omhändertagandena av barn har ökat kraftigt under de senaste årtiondena. Antalet barn som har placerats utanför hemmen har fördubblats sedan nittiotalet.

Helsingforsborna blir utan morgontidning i dag. Runt 700 tidningsutdelare strejkar i huvudstadsregionen i protest mot att deras löner hotar att krympa med 20 - 60 procent. Strejken pågår hela torsdagen.

Utrikes

I ett stort avslöjande visar det sig att flera nuvarande och tidigare medlemmar i Europarådets parlamentariska församling misstänks ha fått pengar av Azerbajdzjans regim för att försöka rentvå landets människorättsrykte. I åtminstone ett fall har mutor i miljonbelopp betalats åt en sittande medlem.

I Karibien har åtminstone sju människor dött i orkanen Irma. Orkanen har orsakat enorm förödelse på många av de små öarna. Den lilla korallön Barbuda har drabbats mycket hårt. 95 procent av byggnaderna på ön har skadats.

Vädret

Gummistövlar och paraply blir aktuellt idag, eftersom ett regnområde från öster drar över landets södra och mellersta delar. Regnområdet når landets västra delar först i kväll. Däremot i blir det soligt i Lappland.

Temperaturen är mellan 9...14 grader i landets södra och mellersta delar. Svag eller måttlig nordlig till ostlig vind. I norr är det lite varmare där temperaturen blir mellan 12...16 grader. Svag eller måttlig vind mellan syd och ost.

Diskussion om artikeln