Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rådet till föräldrar av Lauri Markkanens mamma: ”Heja, lyssna och kocka”

Från 2017
Lauri Markkanen kramas om av mamma och flickvän, EM 2017.
Bildtext Lauri Markkanen får en kram av mamma och flickvän efter Finlands seger över Island i EM.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

I en intervju med Kodin Kuvalehti listar Riikka Markkanen, mamma till bland annat basketstjärnan Lauri Markkanen, ett antal tips för hur föräldrar ska stöda sitt idrottande barn.

Riikka och Pekka Markkanen har uppfostrat två toppidrottare i basketspelaren Lauri och fotbollsproffset Eero. Också mellanbrodern Miikka spelade basket på juniorlandslagsnivå.

Eftersom pappa Pekka reste mycket då barnen var unga fick Riikka till stort sköta om vardagen hemma. I Kodin Kuvalehtis intervju listar hon nu saker som föräldrar till idrottande barn ska komma ihåg.

Det första rådet lyder att man ska lyssna på sitt barn. En av föräldrarnas viktigaste uppgifter är att vara tyst, säger hon. Ibland behövs inga ord – och när de behövs ska de vara de rätta.

Föräldrar ska enligt henne inte öppet analysera barnets insatser. Inte ens föräldrar som Riikka och Pekka Markkanen, som båda själva spelade basket i landslaget.

– Det hör endast till tränaren. Förälderns uppgift är att vara förälder, inte tränare. Jag ser att min roll som mamma varit något helt annat: att heja, lyssna, kuska, kocka och bekosta.

99 köttbullar i ett huj

Föräldrarnas uppfostrande funktion är viktig. Barnen ska lära sig att handskas med besvikelser, de ska påminnas att det finns annat i livet än idrott och de ska lära sig att sköta om sig själva.

Riikka Markkanen menar att en förälder aldrig kan vara för ivrig. Man får – och ska – visa sitt intresse och sin entusiasm över idrottshobbyn. Det skadar ingenting, konstaterar hon.

En konkret sak som föräldrar ska vara beredda på med idrottande barn är att laga mat. Mycket mat. Markkanens pojkar är i dag alla omkring två meter långa och Riikka tillredde två varmrätter per dag som de åt förutom skolmaten.

– En dag rullade jag efter arbetsdagen ihop exakt 99 köttbullar, berättar hon. När pojkarna kom hem från skolan åt de upp alla. De åt alltså 33 köttbullar, var på en måltid.

Diskussion om artikeln