Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skorstenen på Vasklot riven

Från 2017
Uppdaterad 07.09.2017 12:06.
Rivning av skorstenen vid Vasa sockerbruk
Bildtext Endast tegelhögar återstår av skorstenen.

Nu återstår bara tegelhögar av Sockerbrukets gamla skorsten på Vasklot i Vasa. Arbetet med att riva den 84 meter höga fabriksskorstenen håller på att avslutas.

- Det har gått bra, inga missöden har skett. Men arbetet drog ut på tiden eftersom vädret ställde till det. Dessutom var skorstenen i mycket sämre skick än vi trodde, säger Mikael Sparf, vd för företaget Sparal som river skorstenen.

På bilden ser man skorstenen vid sockerfabriken på avstånd. Brevid den står en gul lyftkran. I förgrunden ser man två lagerbyggnader.
Bildtext Sockerfabrikens skorsten.
Bild: Yle/ Axel Brink

Skorstenens skick gjorde att de var tvungna att byta rivningsteknik.

- Det var för riskabelt att riva hela med den fjärrstyrda rivningsroboten som det var tänkt. I stället fick vi skicka upp två personer i en korg och knipa sönder teglet med en hydraulisk sax de första 10-15 metrarna. Efter det kunde vi fortsätta med roboten.

Kunde ha rasat

Sparf säger att det är ren och skär tur att inte toppen av skorstenen har rasat ner.

- Den var verkligen i eländigt skick. Det är underligt att den inte har kommit ner tidigare. Dessutom hittade vi flera centimeter breda sprickor också i botten av skorstenen.

Mikael Sparf står iklädd neongula arbetskläder invid tegelväggen av den gamla skorstenen. Han pekar på grova sprickor som löper längs med fasaden.
Bildtext Mikael Sparf.
Bild: Yle/ Axel Brink

Nu fortsätter arbetet med att krossa teglet och köra bort det.

Såhär såg det ut på onsdagen då rivningsföretaget Sparal jobbade med det tegel som finns kvar efter skorstenen. Videon är filmad av Sparal.

Sockerfabriken Vasa Socker Ab öppnade år 1899 och verksamheten blomstrade under många år, tills fabriken stängde i början av 1980-talet.

Diskussion om artikeln