Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spänd väntan och beskyllningar inför krigsövningar i Östersjön

Från 2017
Yle Nyheter: Krigsövningar i Östersjön - Spela upp på Arenan

Östersjön är under nästan hela september månad skådeplats för omfattande militärövningar, där också Finland deltar. Aurora 17 är den största försvarsövningen i Sverige på över 20 år och sammanfaller med den ryska storövningen Zapad.

Både Zapad och Aurora har på grund av respektive upplägg väckt mycket debatt och spekulation. Sverige har bjudit in flera Nato-länder att medverka i Aurora, som i grunden är en nationell försvarsövning.

Ryssland har å sin sida beskyllts för att hemlighålla omfattningen och det egentliga syftet med Zapad-övningen. I bakgrunden ligger Rysslands annektering av Krim och kriget i Ukraina.

Sverige och Gotland i centrum

Den första övningen i ordningen är sannolikt också den minst spektakulära. Sjökrigsövningen Northern Coasts (8.-21.9) ordnas varje år i Östersjön under tyskt befäl. Sverige fungerar i år som värdland och övningen genomförs kring Gotland och längs den skånska kusten.

11 militärer går på en äng i full mundering och vapen i hand. I bakgrunden syns Visby ringmur.
Bildtext Svensk militär övar på Gotland, september 2016.
Bild: EPA/SOREN ANDERSSON SWEDEN OUT

Sammanlagt deltar 5 000 man och ett 50-tal fartyg från 16 länder. Finland deltar med 250 man och fem fartyg. Övningen har tidigare ordnats också i finländska vatten, senast år 2014.

Aurora: Sverige försvarar sig

Northern Coasts överlappar delvis den med svenska mått massiva Aurora 17-övningen (11.-29.9) där 19 000 man från alla försvarsgrenar avvärjer ett angrepp mot Sverige.

Det är den största övningen i sitt slag i Sverige på över 20 år och det är uppenbart att angreppet kommer österifrån.

En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten lördagen den 18 oktober 2014.
Bildtext Svensk stridsbåt i Stockholms skärgård, oktober 2014.
Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL

Aurora kulminerar i en kustförsvarsövning i Stockholms skärgård och kring Gotland. I övningen deltar också förband från USA, Frankrike, Danmark, Norge, de baltiska länderna och Finland.

- Det är helt logiskt, vi har varit tydliga med att vi bygger säkerhet i samarbete med andra, säger Sveriges tidigare försvarsminister Karin Enström (M).

Den finländska styrkan omfattar 300 man från armén, marinen och flygvapnet, plus helikoptrar och Hornet-plan.

Den svenska försvarsmakten har drivit en omfattande informationskampanj inför övningen, bland annat via Twitter.

- Under Aurora bygger vi ett starkare svenskt försvar, säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén i en video på YouTube.

- Vi är i ett känsligt säkerhetspolitiskt läge, vi har en försämrad säkerhet i Östersjöområdet. Då är det viktigt att Sverige kan öva tillsammans med sina partners och vänner, säger Karin Enström.

Zapad väcker oro i Baltikum

Ryssland och Vitryssland ordnar vart fjärde år en gemensam storövning som går under namnet Zapad, eller Väst. Ryssland uppger att det handlar om en defensiv övning mot välutrustade "terrorister".

I årets övning (14.-20.9) medverkar flera truppförband och försvarsgrenar i västra Ryssland, Vitryssland, i den ryska enklaven Kaliningrad och på Östersjön. Förberedelserna har väckt oro både Polen, Ukraina och Baltikum.

- Vi är oroade över syftet med övningen och bristen på öppenhet kring den, säger Estlands premiärminister Jüri Ratas.

Ukrainas ledning oroar sig särskilt för att de ryska trupper som anlänt till Vitryssland kanske förbereder ett angrepp mot Ukraina norrifrån.

Expertkommentar: Arkady Moshes, Utrikespolitiska institutet

Nikolaj Lukasjenko (son till Vitrysslands president), Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under Zapad-övningen i september 2013.
Bildtext Vitrysslands president Alexander Lukashenka (t v) och Rysslands president Vladimir Putin (t h) följde med den föregående Zapad-övningen år 2013.
Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Militäralliansen Nato har flyttat mer trupper till Polen och Baltikum och uppmanat Ryssland till mer öppenhet kring Zapad.

- Transparens och förutsägbarhet minskar risken för missförstånd och incidenter, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg då han nyligen besökte Nato-trupper i Estland.

Ryssland uppger att 12 700 soldater deltar i Zapad, och påpekar att man därmed inte behöver bjuda in utländska observatörer.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013.
Bildtext Sjöstridsövning under Zapad 2013 utanför Kaliningrad.
Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Enligt OSSE:s regelverk bör varje land bjuda in utländska observatörer till sådana militärövningar där antalet deltagande soldater överstiger 13 000 man.

Ryssland uppger att man trots allt har inbjudit ett antal utländska observatörer som får följa med en del av övningens slutskede.

Expertkommentar: Juhani Pihlajamaa, forskare på försvarshögskolan

Experter i väst bedömer att det sammanlagda antalet deltagande trupper kan vara betydligt större. Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen beskriver Zapad som en renodlad styrkedemonstration.

- Över 100 000 man deltar i Zapad, sade von der Leyen enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Diplomati viktigare än någonsin"

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö (blå) håller med om att Zapad-övningen sannolikt är mycket mer omfattande än vad Ryssland uppger. Över 100 000 man är ingen omöjlighet.

- Zapad verkar bestå av flera mindre övningar, som alla ingår i samma helhet, säger Niinistö.

Det är ovanligt att tre större krigsövningar sammanfaller i Östersjöregionen, men Niinistö betraktar det främst som ett sammanträffande. Alla tre övningar har presenterats för allmänheten och planerats i flera år.

Tillsvidare finns ändå inga tecken på någon militärpolitisk avspänning i Östersjöregionen, vilket oroar den långvarige svenske diplomaten och FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson.

- Självklart bör vi ta det på allvar. Vi har vår egen försvarsförmåga och vi samarbetar med olika parter, men nu är det också viktigare än någonsin att utveckla dialog och diplomati, konstaterar Eliasson.

Diskussion om artikeln