Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”På pressläktaren får jag höra att jag har snygg rumpa”

Från 2017
Uppdaterad 07.09.2017 12:38.
Pressläktaren under friidrotts-VM 2017.
Bildtext Bilden från pressläktaren under friidrotts-VM i London i somras.
Bild: imago / Sven Simon / All Over Press

Den svenska sportjournalisten Amelia Mauritzon är trött på kommentarer hon får utstå i sitt jobb. Styrkelyftaren har bland annat fått höra ”om inte lilla gumman vill ha hjälp att bära”.

Amelia Mauritzons krönika i Mittmedia har fått stor spridning i Sverige. Hon vill uppmärksamma den ojämställda behandlingen av manliga och kvinnliga sportjournalister av främst manliga klubbrepresentanter och läsare.

– På pressläktare får jag höra att jag har snygg rumpa, att jag är söt och att min utrustning ser tung ut och om inte ”lilla gumman” vill ha hjälp att bära, skriver hon.

– Jag är bara svensk mästare i styrkelyft – men tackar som frågar och när fick du rätten att kommentera min kropp?

”Vägrar bli nedtryckt”

Sexistiska kommentarer är en del av 22-åringens arbetsvardag. Hon vill bli tagen på allvar och belysa klyftorna som fortfarande existerar.

Mauritzon skriver att det finns problem med jämställdheten i idrotts-Sverige och att hon inte tyst kan följa med från sidan när kvinnor behandlas fel.

Man måste ryta till. Det är allvarligt och det upprätthåller de patriarkala strukturer som finns i samhället, menar hon.

– Jag måste bara ta alla dessa kvinnor i försvar. Det räcker nu. Jag är så oerhört less på alla dessa män som ska agera staketexperter och trycka ner kvinnor.

– Jag vägrar att bli nedtryckt på pressläktaren, att få mitt utseende utvärderat av män som tar sig friheten att betygsätta mitt utseende istället för att ta mig på samma allvar som mina manliga kollegor. De slipper höra hur dagens klädval eller hårfrisyr ser ut – de får jobba och blir professionellt behandlade.

Yle Sportens tidigare redaktör Liselott Lindström skriver på Twitter att hon som sportjournalist av en kollega under en inhemsk fotbollsligamatch blev ombedd att ta av sig skjortan så det skulle finnas "något intressant att se på".

Artikeln uppdaterad med Liselott Lindströms tweet klockan 12.38.

Diskussion om artikeln