Hoppa till huvudinnehåll

Vega

“Jag tror på en adrenalinkick och lite fan anamma” - Axel Åhman är redo för Föredragsmaraton

Från 2017
Uppdaterad 12.03.2021 14:18.
Axel Åhman
Bildtext Axel Åhman från humorgruppen KAJ är en av konferenciererna under Föredragsmaraton.
Bild: Yle / Johanna Lindh

Håller skärpan hela vägen? Vad händer om något oväntat uppstår? Det här är frågor som Axel Åhman, en av de fyra konferenciererna för det dygnslånga Föredragsmaratonet på Svenska Teatern, funderar på just nu.

- Jag har klarat mig undan nervositeten ganska långt hittills. Men nu börjar det kännas lite pirrigt, framför allt med tanke på de första timmarna. Jag ska hålla i en paneldebatt och det har jag inte gjort tidigare, berättar Åhman.

Över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors under fredag 8.9 och lördag 9.9 för att ge korta föredrag på 15 minuter om allt från snus, krig och välfärd till fördomar och finlandismer under 24 timmars tid.

Föredragsmaraton är en hyllning till vetenskapen och bildningen samt vårt hundraåriga Finland. Evenemanget är också ett unikt samarbete mellan Svenska litteratursällskapet i Finland och Svenska Yle.

Bara de inte börjar snarka så kan jag tillåta en enstaka sjusovare i salongen.

― Axel Åhman

Forskarnas show

Nina Edgren-Henrichson vid Litteratursällskapet var den som kläckte idén till Föredragsmaraton. Det är hon som ansvarar för innehållet och som ska se till att allting klaffar både före och under evenemanget.

- Det är en miljon småsaker som ska tas i beaktande. Powerpointarna ska fungera och de ska fås på rätt plats i rätt ordning. Sminktiderna ska hålla och logistiken fungera. Jag hoppas verkligen att ingen föredragshållare blir sjuk. Vi har nog en plan B men vi vill ju att alla ska vara med.

Edgren-Henrichson är entusiastisk över att kunna lyfta fram en så bred palett av olika ämnen som belyser Finlands historia, det finländska samhället och den finländska kulturen ur olika synvinklar.

- Föredragsmaraton är forskarnas show, vilket känns naturligt eftersom SLS är ett vetenskapligt samfund som jobbar med forskare. Ibland glömmer man kanske bort den enorma kunskap som finns eller så har man svårt att hitta den, tillägger hon.

Fred Karlsson, professor emeritus i språkvetenskap
Bildtext Man ska vara fokuserad och veta vad man vill ha sagt under ett föredrag, säger lingvisten Fred Karlsson som nu för tiden säger sig vara både morgonpigg och nattuggla.
Bild: Yle / Johan Gullmets

Karlsson föredrar natten

En av forskarna som kommer att stå på Svenskis stora scen under natten mellan fredag och lördag är Fred Karlsson som är lingvist och professor emeritus i allmän språkvetenskap vid Helsingfors universitet, och tidigare ordförande för Svenska litteratursällskapet. Han har uttryckligen bett om att få hålla sitt anförande i vargtimmen. Hur kommer det sig?

- Det hänger ihop med det general Adolf Ehrnrooth sade en gång om att Finland ska ledas framifrån, inte bakifrån. Under Föredragsmaraton ska jag i egenskap av tidigare ordförande för Litteratursällskapet ha den jobbigaste tiden. En ledare ska vara villig att ta itu med saker helt konkret. Det är en generell princip i vilket ledarskap som helst. Så indirekt är det här en tillämpning av Adolf Ehrnrooths ledarskapsdoktrin, säger Karlsson.

Karlsson föreläser under rubriken “Varför tycker de inte om oss?" och kommer att prata om stereotypier som ofta upplevs på finskt håll gentemot finlandssvenskar.

- Långt ifrån alla, men många finskspråkiga har en negativ uppfattning om finlandssvenskar. Inte helt utan grund, måste jag säga. Det är de här grunderna jag vill prata om genom att framställa historiska fakta och belysa exempel.

Hur stort överseende har du om någon i publiken råkar somna i de mjuka, sammetsklädda stolarna mitt under ditt anförande?

- Jag har varit professor i mer än 30 år så har jag sett en och annan sovande student i publiken. Det är bra feedback till den som babblar där framme. Man måste ha så mycket intressant och roligt att berätta att alla orkar följa med. Det här är en av pedagogikens utmaningar, tillägger Karlsson.

Föredragsmaraton 24 timmar live om Finland
Bild: Yle

Kaffe och kalldusch?

Vad potentiella sömntutor i salongen beträffar tänker Axel Åhman, som nyligen blivit klar med sina studier i journalistik, inte låta sig störas.

- Jag är den sista som dömer någon som somnar under en föreläsning eller ett föredrag. Bara de inte börjar snarka och så länge de applåderar på rätt ställen så kan jag tillåta en enstaka sjusovare i salongen, säger Åhman.

Åhman är mer spänd över hur han och de övriga konferenciererna Johanna Koljonen, Wivan Nygård-Fagerudd och Marcus Rosenlund ska lyckas hålla skärpan under hela dygnet. De jobbar visserligen i fyratimmars pass, två per skift, men det blir ändå en utmaning som heter duga.

- Det får väl lov att bli mycket kaffe och en kall dusch på morgonnatten. Fast jag tror jag går mest på någon sorts adrenalinkick och fan anamma. Det kommer säkert också att uppstå något oväntat under dygnet. Att se hur vi hanterar det kommer att bli spännande, menar Åhman.

Det här är hela programmet till Föredragsmaraton 8-9.9

Här kan du beställa biljetter till evenemanget elektroniskt

Följ med evenemanget via arenan.yle.fi med start klockan 17.30 fredag 8.9. Föredragsmaraton pågår i 24 timmar fram till lördag 9.9 klockan 17.30.

Programmet är inte längre tillgängligt
Föredragsmaraton direkt från svenska Teatern - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Du kan chatta med Peter Lüttge (som har för avsikt att hålla sig vaken hela dygnet, vi får se hur det går) och ställa frågor till talarna under hela evenemangets gång på adressen svenska.yle.fi/kultur.

Chatten är inte längre tillgänglig.

Du hittar också info på på Facebook under @Föredragsmaraton, och på andra sociala medier under hashtaggen #Föredragsmaraton.

Under hösten kommer Vetamix att publicera föredragen i separata helheter på webben och programmet Kvanthopp sänder valda delar ur Föredragsmaraton i Yle Vega.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln