Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chefen för Läkare utan gränser: Förhållanden på lägren i Libyen är det värsta jag sett

Från 2017
Uppdaterad 07.09.2017 15:10.
Migranter i Libyen.

Läkare utan gränser (MSF) slår larm om att de omänskliga förhållandena i de libyska flykting- och migrantlägren.

- Det mänskliga lidandet jag bevittnade är unikt, jag har inte sett någon lika fruktansvärt förut, säger hjälporganisationens högsta direktör Joanne Liu som besökte Libyen förra veckan.

- Jag såg människor inlåsta i små mörka rum utan ventilation, utan tillräckligt med mat eller vatten. Många av dem vet inte ens varför de är där.

Joanne Liu, direktör vid Läkare utan gränser
Bildtext Joanne Liu
Bild: Daniel Olin/ Yle

På pressträff i Bryssel berättar Joanne Liu att migranter och flyktingar torteras, våldtas och behandlas som slavar.

- Det värsta är att jag besökte läger som betraktas som de bästa i Libyen, men det finns många miliskontrollerade läger där förhållandena är om möjligt ännu värre.

”EU lever i en illusion”

Läkare utan gränser publicerade i torsdags ett öppet brev till de europeiska ledarna, där man kräver att EU ska sluta sända tillbaka mänskor till Libyen.

- EU kallar det för en framgång när färre mänskor lyckas tas sig till Europa. Man verkar tro att det att ge EU-pengar till Libyen och stänga gränserna är ett sätt att hantera migrationsproblematiken. Det är en illusion.

I augusti minskade antalet flyktingar och migranter som lyckades ta sig från Libyen till Italien kraftigt. I onsdags sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulus att det här ett resultat av en lyckas strategi.

Liu: EU medskyldigt till lidande

EU beslöt till exempel i juli att stöda och utbilda den libyska kustbevakningen med 46 miljoner euro.

Läkare utan gränsers högsta chef Joanne Liu anklagar EU för att vara medskyldig till det mänskliga lidandet som försiggår på migrantlägren i Libyen.

Kvinnor blir våldtagna flera gånger per dag och män tvingas stå upprätt tills de svimmar

― Joanne Liu

- Europa sänder mänskor tillbaka till dessa mardrömslika förhållanden där kvinnor blir våldtagna upprepade gånger per dag, där män är tvungna att stå upprätt tills de svimmar. De europeiska beslutsfattarna måste vakna upp och inse detta.