Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu lagar Arkea maten i Pargas – staden ska följa upp kvaliteten

Från 2017
Uppdaterad 08.09.2017 13:00.
Slevar hänger från takställning i storkök.
Bild: Johannes Erlandsson

Från och med den 1 september har det varit bolaget Arkea som lagar maten som serveras i exempelvis Pargas skolor, daghem, äldreboenden och på bäddavdelningen. Nu ska staden följa upp hur det hela kommer i gång, och hålla koll på att maten håller måttet.

Beslutet om att Arkea tar över kosthållet fattades i juni och då hördes också många oroade röster. Nu då verksamheten kommit igång är det Seppo Pihl, chef för servicetjänster, som ska hålla koll och följa upp hur kosthållet fungerar.

Pihl är nöjd med den första veckan.

- Vi har inte haft stora bekymmer, säger Pihl men konstaterar också att det finns detaljer att fila på.

Pasta med köttfärssås i stora kärl.
Bildtext Personalen stod inför en utmaning då skolstarten skulle klaras med färre på jobb än vanligt.

Personalbrist i köken

Vid skolstarten, före övergången till Arkea, rådde personalbrist i köken. Då klarade man inte av att följa menyerna, utan fick göra en del förändringar och göra enklare mat.

Personalbristen berodde enligt Pihl på sjukskrivningar kombinerat med att några av de anställda inte ville fortsätta jobba efter övergången till Arkea, och sade upp sig.

Skolmat.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Hanna Othman / Yle

Fortfarande finns det en utmaning gällande bemanningen i köken.

- Vi har en viss utmaning nu hela tiden, lite brist finns det. Det samma gäller flera branscher, till exempel städningen.

Just nu letar Arkea efter en kock och flera inhoppare till Pargasköken.

Betalsystem byts ut

Under den första veckan med Arkea har det uppstått en del mindre problem. Stadens personal har inte kunnat betala för sin lunch enligt samma system som tidigare. Datasystem har bytts ut och allt har inte ännu installerats och tagits i bruk.

- Vi vet att det är på väg, anskaffningarna är gjorda. Men det dröjer säkert minst en vecka ännu, säger Pihl.

Salladsbord i skolmatsal.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Kundenkät på kommande

Då Pargas utlokaliserade städningen för ett antal år sedan var utmaningarna många och underleverantören klarade inte av att hålla måttet.

Hur ska man nu göra för att undvika problem och hålla koll på att Arkea levererar som överenskommet?

- Vi har väldigt bra samarbetsförmåga med Arkea, och då något händer tas det upp till diskussion så tidigt som möjligt. Det får inte vara så att problemen ökar och blir större.

- Vi kommer att utföra den första kundenkäten efter tre veckor. Starten är väldigt viktig, säger Pihl.

Kryddhyllan i ett storkök.
Bildtext Också smaken på maten kommer att följas upp.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Matens kvalitet granskas

Före avtalet med Arkea slöts kom bland annat områdesnämnderna med önskemål om sådant de tyckte var viktigt att beakta.

Houtskärsnämnden ville till exempel att årsverken i skärgårdsköken inte minskar, att lokala råvaror och produkter används så mycket som möjligt, att lokala underleverantör anlitas och att matens kvalitet följs upp, speciellt inom äldreomsorgen.

- Vi fortsätter med samma principer och samma leverantörer. I framtiden vill vi att mängden närmat ökar. Vi vill prioritera att till exempel Houtskär får råvaror därifrån i ökande takt.

- Men i början är det viktigt att hålla den standarden vi haft, sedan fortsätter vi att öka mängden närmat om det bara är möjligt, säger Pihl.

Matens kvalitet kommer att följas upp systematiskt, och då måste man helt enkelt smaka på maten säger Pihl. Blir det några avvikelser ska problemen åtgärdas snabbt.

Kaffekoppar i en plastkorg.
Bildtext Chockhöjningen av kaffepriset blev kortvarig.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Kaffekris i stadshuset

En mindre kris har Pihl redan hunnit avvärja. Den handlade om kaffepriser i personalrestaurangen Kabyssen. Då Arkea öppnade dörrarna hade kaffepriset fördubblats och stigit från 50 cent till en euro.

Krisen blev inte långvarig. Pihl kontaktade Arkea och kom överens om att kaffepriset återgår till att vara 50 cent nästa vecka. Staden får eventuellt jämka och vara tillmötesgående med något annat, säger Pihl.

- Men kaffekriget har vi löst, och det är viktigt.

Hand rör om i soppa med en slev.

Pargas stad räknar med att spara 213 000 euro om året nu då kosthållet flyttats över till Arkea. Totalt är det frågan om mellan 1,5-1,9 miljoner euro för hela avtalsperioden.

Avtalet med Arkea gäller i sju år, med option på två år. Pargas stad köper också aktier i bolaget, och blir delägare i Arkea.

Diskussion om artikeln