Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hackare stal 143 miljoner människors kredituppgifter i USA

Från 2017
Uppdaterad 08.09.2017 06:41.
Equifax har sitt huvudkontor i Atlanta i delstaten Georgia
Bildtext Equifax har sitt huvudkontor i Atlanta i delstaten Georgia
Bild: EPA-EFE/RHONA WISE

Det amerikanska kreditsäkerhetsbolaget Equifax uppger att hackare har kommit över kredituppgifterna för upp till 143 miljoner amerikaner.

Hackarna fick därmed känsliga uppgifter som socialskyddsnummer, födelsedatum och hemadresser.

Över 200 000 kreditkortsnummer och uppgifter om ett okänt antal körkort stals också, skriver tidningen The Washington Post

Equifax som är ett av tre stora amerikanska bolag inom branschen, säger att dataintrånget började i maj och fortsatte tills det upptäcktes sent i juli.

Även brittiska och kanadensiska kunder drabbades.

Bolaget beklagar särskilt att hackarna kom över socialskyddsnummer och födelsedatum som kan användas för identitetsstöld och förfalskning av kreditkort.

Direktörer sålde sina aktier

Bloomberg News uppger dessutom att tre av bolagets direktörer sålde stora mängder av bolagets aktier kort efter att dataintrånget upptäcktes, men långt innan man gick ut med uppgiften om hackarattacken.

Aktierna som såldes var värda minst 1,8 miljoner dollar enligt Washington Post, men bolaget säger ändå i ett uttalande att direktörerna är oskyldiga.

- Dessa tre direktörer som sålde en liten procent av sina aktier hade ingen vetskap om intrånget då de sålde sina aktier.

Värdet på bolagets aktie rasade med 12 procent genast efter nyheten om dataintrånget.

Tangentbord med lås som tangent.
Bild: Imilian

Har tillgång till 820 miljoner kunders kredituppgifter

Equifax är ett av USA:s största bolag som bland annat samlar och analyserar konsumentuppgifter världen över.

Bolaget analyserar bland annat kundernas kreditvärdighet vilket till exempel påverkar eventuella låneansökningar.

Equifax säger sig ha operationer i 24 länder och tillgång till över 820 miljoner människor personliga kredituppgifter världen över.

Ytterst känslig information

Enligt oberoende experter är dataintrånget allvarligt eftersom hackarna kom över så stora mängder ytterst känsliga uppgifter som kan användas för att identifiera individer bör brottsliga ändamål.

- Den typen av information som har avslöjats är ytterst känslig. Det har kan ha potential att skada dem som drabbades, säger Beth Givens som är chef för konsumentorganisationen Privacy Rights Clearinghouse.

- Det här är orsak nummer 10 000 att kolla dina bankuppgifter regelbundet, idealiskt minst en gång i veckan, säger Matt Schulz, vid bolaget CreditCards.com till Washington Post.

- Vi tycker inte att det är konstigt att kolla Facebook eller Instagram tio gånger per dag men många tycker att det för mycket att kolla dina bankuppgifter en gång i veckan, men det är det inte, understryker Schulz.

Bolaget ber om ursäkt

Bolaget lovar att informera alla kunder som drabbades och man har satt upp en webbsajt där man kan få veta om man personligen har utsatts för datastöld.

Bolaget ber också kunderna om ursäkt.

- Det här är självklart en besvikelse för vårt bolag. Jag ber om ursäkt för den oro och frustration som detta orsakar, skriver den verkställande direktören Richard F. Smith i ett uttalande.

Källor: AP, Reuters, Washington Post, Bloomberg News

Diskussion om artikeln